divendres, 10 de febrer del 2023

GOOGLE FORMS, COM CREAR FORMULARIS EN LÍNIA

Avui, Els Roses i The Grandma han finalitzat la seva formació d'Enregistrament de Dades tot treballant els Formularis de Google

Han estat uns dies intensos, divertits i plens de bons moments compartits amb un grup meravellós.

Sort i encerts, Roses! Com deia el poeta Miquel Martí i Pol, tot està per fer i tot és possible.

Formularis de Google, en anglès Google Forms, és un programari d'administració d'enquestes que s'inclou com a part del conjunt gratuït de Google Docs Editors basat en la web que ofereix Google.

El servei també inclou Documents de Google, Google Spreadsheets, Presentacions de Google, Dibuixos de Google, Google Sites i Google Keep.

Formularis de Google només està disponible com una aplicació web

L'aplicació permet als usuaris crear i editar enquestes en línia mentre col·laboren amb altres usuaris a temps real.

La informació recopilada es pot introduir automàticament en un full de càlcul.

El servei de formularis de Google ha patit diverses actualitzacions al llarg dels anys. Les funcions inclouen, entre d'altres, cerca de menú, selecció aleatòria de preguntes per a un ordre aleatori, limitació de respostes a una vegada per persona, URL més curtes, temes personalitzats, generació automàtica de suggeriments de respostes en crear formularis, i un Pujar fitxer per als usuaris que responen preguntes que requereixen que comparteixin contingut o fitxers des de l'ordinador o Google Drive.

A l'octubre de 2014, Google va introduir complements per a formularis de Google que permeten als desenvolupadors externs afegir noves funcions a les enquestes, mentre que al juliol de 2017, Google va actualitzar formularis per afegir diverses funcions noves.

La validació de resposta intel·ligent és capaç de detectar l'entrada de text als camps del formulari per identificar el que està escrit i demanar a l'usuari que corregeixi la informació si l'entrada és incorrecta.

Depenent de la configuració d'ús compartit de fitxers a Google Drive, els usuaris poden demanar càrregues de fitxers de persones fora de les respostes d'opcions múltiples en una taula.

A Configuració, els usuaris poden fer canvis que afecten tots els formularis nous, com ara recopilar sempre les adreces de correu electrònic.

Formularis de Google presenta totes les funcions de col·laboració i ús compartit que es troben a Documents, Fulls de càlcul, Presentacions, Dibuixos i Sites.

Més informació: Google

  
Miro Google i crec que tenen una forta cultura acadèmica.
Solucions elegants a problemes complexos.

Mark Zuckerberg

dijous, 9 de febrer del 2023

LES CREATIVE COMMONS I ELS DRETS D'AUTOR A INTERNET

Avui, Els Roses i The Grandma han continuat la seva formació d'Enregistrament de Dades a Sant Feliu de Llobregat.

Han repassat els aspectes més importants de blogger i han reflexionat sobre la importància del reconeixement intel·lectual i els drets d'autor d'una obra, ja sigui la d'un autor del segle XV, o d'un bloc del segle XXI.

Els drets d'autor (en anglès copyright, símbol ©) són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents en la majoria de països per als autors d'obres originals incloent-hi obres literàries, dramàtiques, musicals, plàstiques i intel·lectuals.

Aquesta protecció està disponible tant per a obres publicades com per a obres que encara no s'hagin publicat. Generalment dona al propietari del dret d'autor el dret exclusiu per a fer i per a autoritzar a altres a fer el següent:

-Reproduir l'obra en còpies o fonogrames.

-Preparar obres derivades basades en l'obra.

-Distribuir còpies o fonogrames de l'obra al públic venent-les o fent un altre tipus de transferències de propietat com ara llogar, arrendar o prestar aquestes còpies.

-Presentar l'obra públicament, en el cas d'obres literàries, musicals, dramàtiques i coreogràfiques, pantomimes, pel·lícules i d'altres produccions audiovisuals.

-Mostrar l'obra públicament, en el cas d'obres literàries, musicals, dramàtiques, coreogràfiques, pantomimes, obres pictòriques, gràfiques i esculturals, incloent-hi imatges individuals de pel·lícules o altres produccions audiovisuals.

-En el cas de gravacions sonores, interpretar l'obra públicament a través de la transmissió àudio digital.

La protecció dels drets d'autor es dona a partir que l'obra està creada d'una forma fixada.

Els drets d'autor sobre una obra creada esdevenen immediatament propietat de l'autor que l'ha creada. 

Només l'autor o aquells qui deriven els seus drets a través de l'autor poden reclamar-ne la propietat.

Els autors d'una obra col·lectiva són copropietaris del dret d'autor d'aquesta obra llevat que hi hagi un acord que indiqui el contrari.

Els drets d'autor de cada contribució individual en una publicació periòdica o en sèrie, o qualsevol altra obra col·lectiva, existeixen a més a més dels drets d'autor de l'obra col·lectiva en conjunt i estan conferits inicialment a l'autor de cada contribució.

Els menors d'edat poden reclamar drets d'autor, però les lleis de l'estat poden reglamentar qualsevol transacció relacionada amb aquest tema que inclogui a menors.

Més informació: GenCat

Existeix un Registre de la Propietat Intel·lectual que depèn del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que és una forma de protecció prevista a la Llei de propietat intel·lectual que el configura com un registre de drets relatius a les obres i altres produccions protegides. No és obligatòria el fet de tenir-hi un registre, ni tenir-hi un registre és constitutiu de l'adquisició dels drets ni de la seva cessió. No obstant això, en dona una prova privilegiada.

Les obres amb drets d'autor inclouen les següents categories:

-Obres literàries

-Obres musicals, incloent-hi la lletra

-Obres dramàtiques, incloent-hi qualsevol acompanyament musical

-Pantomimes i altres obres coreogràfiques, pel·lícules i altres obres audiovisuals

-Gravacions sonores

-Obres arquitectòniques

Els drets d'autor protegeixen obres originals que estiguin fixades en una forma d'expressió tangible.

La fixació de l'obra no ha de ser aparent o perceptible mentre aquesta pugui ser comunicada mitjançant l'ajuda d'alguna màquina o aparell. 

Aquestes categories s'han de veure d'una manera àmplia.

Per exemple, el programari s'ha d'enregistrar com a obra literària; els mapes i plànols arquitectònics podrien enregistrar-se com obres pictòriques, gràfiques i esculturals.

Hi ha materials que generalment no poden tenir drets d'autor. Entre d'altres:

-Treballs que no han estat fixats en una forma d'expressió tangible. Per exemple: obres coreogràfiques que no han estat escrites o gravades, o discursos improvisats o presentacions que no han sigut escrites o gravades.

-Títols, noms, frases curtes i lemes, símbols o dissenys familiars, lleugeres variants de decoració tipogràfica, lletres o colors; llistes d'ingredients o continguts.

-Idees, procediments, mètodes, sistemes, processos, conceptes, principis, descobriments, aparells, com diferenciacions d'una descripció, explicació o il·lustració.

-Obres que consisteixin totalment d'informació que és de coneixement públic i per tant propietat comuna i no representen un treball que tingui un autor original (per exemple: calendaris, taules de pes i estatura, cintes mètriques o regles, i llistes o taules obtingudes de documents públics o altres fonts d'ús comú).

Més informació: Departament de Cultura-GenCat

Les llicències de distribució es poden classificar segons els drets que cada autor es guarda sobre la seva obra:

-Domini públic. L'autor renuncia completament als seus drets o aquests han caducat.

-Programari lliure sense protecció heretada. Se subministra el codi font i se'n pot crear una obra derivada sense que aquesta tingui cap obligació de protecció. Moltes llicències pertanyen a aquesta classe, per exemple: Academic Free License v.1.2; Apache Software License v.1.1; Artistic; Attribution Assurance license; BSD License; MIT License; University of Illinois/NCSA Open Source License o W3C Software Notice and License.

-Programari lliure amb protecció heretada. Algunes restriccions s'apliquen a les obres derivades. Entre les llicències d'aquesta categoria hi ha: Artistic License; Common Public License v.1.0; GNU General Public License v.2.0; GNU Lesser General Public License v.2.1 o Mozilla Public License.

-Programari de propietat (a voltes anomenat propietari o privatiu). Es protegeix contra còpia, modificació i redistribució.

Més informació: Creative Commons

 El pensament creatiu inspira idees.
Les idees inspiren el canvi.

Barbara Januszkiewicz

dimecres, 8 de febrer del 2023

GOOGLE DRIVE, L'EINA D'EMMAGATZEMAMENT AL NÚVOL

Avui, Els Roses i The Grandma han continuat la seva formació d'Enregistrament de Dades a Sant Feliu de Llobregat.

Han treballat l'eina de Drive, el núvol que ens permet emmagatzemar informació i compartir-la.

Google Drive és un servei d'allotjament d'arxius que va ser introduït per Google el 24 d'abril de 2012.

És el reemplaçament de Google Docs que ha canviat la seva adreça URL, entre altres qualitats.

Cada usuari compta amb 15 gigabytes d'espai gratuït per emmagatzemar els seus arxius, ampliables mitjançant diferents plans de pagament. És accessible a través del lloc web des de computadores i disposa d'aplicacions per Android i iOS que permeten editar documents i fulls de càlcul.

Amb el llançament de Drive, Google va unificar l'emmagatzematge disponible per a un únic usuari de tal manera que en aquests 15 GB es guarden també els missatges de correu electrònic de Gmail i les imatges de Google+ que superin els 2048x2048 píxels.

Google ofereix 15 GB inicials a tots els usuaris que es comparteixen entre tres dels seus productes més usats: Gmail, Google+ Fotos (Picasa) i Google Drive

Els usuaris poden augmentar aquests 15 GB mitjançant subscripció mensual per disposar de més emmagatzematge. És important saber que els arxius allotjats que usin els formats natius de Google Docs no expliquen en aquests 15 GB igual que les imatges de Google+Fotos menors que 2048x2048 píxels i els vídeos que durin menys de 15 minuts.

Més informació: Google

Inicialment, Google Docs oferia 1 GB d'emmagatzematge gratis; el 24 d'abril de 2012 Google va presentar Google Drive que oferia 5 GB d'emmagatzematge gratis. A més de presentar Drive, Google va fer altres canvis en el servei, incloent-hi l'augment de capacitat gratuït de Gmail de 7 GB a 10 GB.

Originalment Gmail, Google Docs i Picasa explicaven per separat l'emmagatzematge gratuït de cada plataforma i l'emmagatzematge atorgat per aquests plans es compartia. A poc a poc Google va anar unificant l'emmagatzematge dels usuaris i actualment tot l'espai és conjunt, sigui gratis o de pagament.

Perquè Drive sincronitzi fitxers entre l'ordinador de l'usuari i el seu emmagatzematge en el núvol, el client ha d'estar obert en la computadora de l'usuari.

El client es comunica amb Drive perquè els canvis en un costat es reflecteixin en l'altre i que així sempre continguin els mateixos arxius.

El client de Drive està disponible per als següents dispositius: PC amb Windows XP, Windows Vista, Windows 7 i Windows 8 que usin particions NTFS, o Mac US X 10.6 (Snow Leopard) o superior; telèfons intel·ligents i tauletes amb Android 2.1 (Eclair) o superior; iPhones i iPads amb iOS 5.0 o superior. A més d'aquests sistemes, Sundar Pichai va dir que Google Drive estaria molt bé integrat amb Chrome US.

Google Documents i Fulls de càlcul, oficialment Google Docs & Spreadsheets és un programa gratuït basat en Web per crear documents en línia amb la possibilitat de col·laborar en grup.

Inclou processador de textos, Full de càlcul, programa de presentació bàsic, creador de dibuixos i editor de formularis destinats a enquestes.

Google Docs juntament amb Gmail, Google Calendar i Google Talk; el 7 de juliol de 2009, van deixar la seva qualitat de Beta i van passar a ser productes acabats.

A partir de gener del 2010, Google va començar a acceptar qualsevol arxiu en Google Docs, entrant al negoci de l'emmagatzematge en línia amb un màxim d'1 GB, amb expansions per costos addicionals, i preparant el camí per Google Chrome US.

El 24 d'abril de 2012, Google Docs va canviar la seva denominació a Google Drive incorporant la capacitat de sincronitzar arxius amb el PC i augmentant la quota d'emmagatzematge gratuït a 5 GB.

Més informació: Google

Google Docs va canviar la seva denominació per Google Drive el 24 d'abril de 2012, canviant la seva adreça d'enllaç de docs.google.com per drive.google.com entre altres qualitats. Cada usuari compta amb 15 gigabytes de memòria gratuïts per emmagatzemar els seus arxius, un augment important des del Gygabyte inicial de Google Docs, ampliables mitjançant pagament. Està disponible per a ordinadors i portàtils Mac, Android, iPhone i iPad.

Amb el llançament de Google Drive, Google va augmentar l'espai d'emmagatzematge de Gmail a 10 GB; actualment aquest espai està unificat a 15 GB i és compartit entre els dos serveis a lliure elecció de l'usuari.

Les novetats destacades en el seu llançament van ser:

-Ampliació de l'emmagatzematge gratuït d'1 GB a 5 i posteriorment a 15 GB.

-Capacitat de sincronització d'arxius amb el PC, i visualització millorada de documents de Google fora de línia.

-Canvis en la barra lateral de navegació.

Enfront de l'anterior sistema de visualització fora de línia denominat Google Docs Sense Connexió, el nou sistema de Google Drive permet moure i eliminar documents de Google sense estar connectat a Internet. En connectar-se, Google Drive reflecteix aquests canvis en el núvol. Fins i tot és possible recuperar documents Google de la paperera del PC.

El sistema de sincronització d'arxius permet a l'usuari:

-Editar els seus arxius en el PC i tenir-los disponibles en el núvol.

-Comptar amb respatller automàtic.

-Comptar amb un control de versions, podent accedir a versions anteriors d'un arxiu després de ser modificat.

-Realitzar pujades o baixades massives d'arxius, respectant l'estructura de carpetes.

Més informació: Google

Google Drive no és superior a altres sistemes de respatller d'arxius com iDrive, o de sincronització com Dropbox, encara que integra sense conflictes totes les eines en un sol producte.

Google Docs permet que els usuaris de telefonia mòbil puguin navegar pels seus documents de Google Docs. Els usuaris poden veure i poden editar els documents.

Existeix una versió de Google Docs per l'iPhone que inclou la funcionalitat per a la visualització i edició de presentacions, juntament amb una interfície dissenyada específicament per a aquest dispositiu.

Existeixen certs límits en manejar documents per cada compte. Els documents de text poden tenir fins a 500 kB més 2 MB per a imatges incrustades. Cada full de càlcul pot tenir fins a 10 000 files, 256 columnes, 100 000 cel·les i 40 fulles. Només poden obrir-se fins a 11 fulles al mateix temps i poden importar-se presentacions de fins a 10 MB.

Google Docs és suportat per Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer (Edge), Opera, Safari i Maxthon.

Tampoc és possible fer modificacions als documents sense l'autorització de l'editor del document i per descarregar els arxius és necessari disposar d'un compte de Google.

L'accés segur via SSL no està habilitat per defecte, però existeix l'opció d'accedir per HTTPS a Google Docs i treballar de manera segura.

La privadesa de documents sensibles pot ser compromesa pel fet que molta gent està autenticada en els seus comptes de Google de forma gairebé permanent perquè els comptes Google s'utilitzen per a la gran varietat de serveis oferts per Google com a correu electrònic i/o calendari. Malgrat que aquest login unificat té clars avantatges, representa un potencial risc per a la seguretat mentre l'accés a Google Docs no requereixi comprovació de contrasenya.

Més informació: Eye Wated

  
Internet té grans eines.
Com vam viure sense Google tots aquests anys no ho sé.

Pete Hamill

dimarts, 7 de febrer del 2023

YOUTUBE, LA XARXA DE VÍDEOS MÉS POPULAR I UTILITZADA

Avui, Els Roses i The Grandma han continuat la seva formació d'Enregistrament de Dades a Sant Feliu de Llobregat.

Han treballat l'eina de Youtube, el gestor de vídeos i xarxa social més popular arreu del món.

YouTube és un lloc web en el qual els usuaris poden penjar i compartir vídeos.

Va ser creat per tres extreballadors de PayPal el febrer de 2005. Va ser adquirit per Google Inc. l'octubre de 2006, a canvi de 1650 milions de dòlars, i ara opera com una de les seves filials. Ara YouTube és molt vist a tot el món i cada minut s'hi pengen 300 hores de vídeo.

El primer vídeo es va penjar el 23 d'abril de 2005 Me at the Zoo, on es mostra el cofundador Jawed Karim al Zoològic de San Diego.

YouTube fa servir un reproductor en línia basat en Adobe Flash, per mostrar el seu contingut, tot i que també pot ser un reproductor basat en l'estàndard HTML5, que YouTube va incorporar poc després que la W3C el presentés i que és suportat pels navegadors web més importants.

És molt popular, gràcies a la possibilitat d'allotjar vídeos personals de manera senzilla. Allotja una varietat de clips de pel·lícules, programes de televisió i vídeos musicals. Malgrat que les normes de YouTube impedeixen pujar vídeos amb drets d'autor, aquest material hi és en abundància, així com continguts amateurs com videojocs. Els enllaços a vídeos de YouTube poden ser també inserits en blogs i llocs web personals fent servir API o incrustant-hi codi HTML.

Des del 19 de gener de 2011, YouTube està disponible en català, i es mostra directament en aquesta llengua si és la del navegador, o triant-se manualment a la configuració d'idioma del lloc web. En aquesta data també es va activar el subdomini  per a la versió en català.

YouTube Inc. va ser creada per Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim el febrer de 2005 a San Bruno (Califòrnia). Tots ells es van conèixer mútuament quan treballaven a PayPal, Hurley i Karim com a enginyers, i Chen com a dissenyador.

Segons Hurley i Chen, la idea de YouTube va sorgir davant les dificultats que van experimentar en intentar compartir vídeos enregistrats durant una festa a San Francisco. Aquesta història ha estat considerada una versió molt simplificada, i Chen ha reconegut que aquesta idea es pot haver promogut per la necessitat de presentar una història senzilla al mercat. Karim ha declarat que la festa mai va existir, i que la idea de compartir vídeos a Internet va ser seva.

Més informació: Webtemativa

El domini va ser activat el 15 de febrer de 2005, i el 23 d'abril s'hi va pujar el primer vídeo, Me at the Zoo. A la primavera YouTube va entrar en línia. No obstant això, els creadors es van adonar ràpidament que els usuaris carregaven tota classe de vídeos, deixant enrere la idea original. El tràfic es va disparar quan la gent va començar a col·locar enllaços de YouTube a les seves pàgines de MySpace.

El ràpid creixement del lloc va atraure Time Warner i Sequoia Capital, que hi van invertir. Després que, l'octubre de 2005, l'empresa Nike col·loqués un anunci protagonitzat per Ronaldinho, les grans companyies van començar a sentir-se atretes per YouTube. Només l'any 2005, Sequoia va haver d'invertir 8,5 milions de dòlars estatunidencs al lloc.

La relació de YouTube amb les empreses productores de televisió i cine ha estat variada. Viacom continua la demanda contra YouTube per 1000 milions de dòlars, iniciada el març de 2007, per una suposada violació massiva de drets d'autor. D'altra banda, Disney va firmar el març de 2009 un acord amb YouTube, autoritzant la transmissió de vídeos curts de l'American Broadcasting Company i ESPN. Disney podria presentar anuncis a YouTube gràcies a aquest tracte. L'abril de 2009, Google va anunciar que YouTube va firmar aliances amb alguns estudis de Hollywood perquè el lloc pogués mostrar programes de televisió i pel·lícules completes. El gener de 2010, es presenta YouTube Rentals, un servei de videoclub per Internet amb pel·lícules completes que es poden veure a l'instant pagant prèviament.

YouTube manté una logística que permet localitzar qualsevol vídeo per mitjà de les etiquetes de metadada, títols i descripcions que els usuaris assignen als seus vídeos, però l'ús està restringit únicament als vídeos allotjats a YouTube. No obstant això, arran de la compra de YouTube per part de Google, Google Video va començar a afegir a les seves cerques als continguts de YouTube.

El juny de 2007 es va donar un important pas cap a la internacionalització del lloc, en traduir la seva interfície a diversos idiomes, inclòs el català.

YouTube ha canviat profundament la definició de drets d'autor en vídeos, ja que abans del 2005 només s'aplicaven a música compartida per P2P. Gran part dels vídeos que els usuaris publiquen a YouTube tenen música o imatges amb copyright, però la companyia només els retira si és requerit pel propietari dels drets d'autor. En retirar els vídeos el compte de l'usuari que els va publicar és suspesa després de rebre, si més no, tres advertències. Addicionalment, les productores de música poden demanar l'anul·lació de les pistes d'àudio dels vídeos que inclouen bandes sonores o música que no va ser llicenciada per a la seva inclusió, quedant totalment sense so.

Més informació: Tu Web de Cero


 L'alegria de YouTube és que podeu crear contingut
sobre qualsevol cosa que us apassioni,
per molt ximple que sigui el tema.

Zoe Sugg

dilluns, 6 de febrer del 2023

ELS GADGETS, ELS ENGINYS QUE ENS OPTIMITZEN BLOGGER

Avui, Els Roses i The Grandma han continuat la seva formació d'Enregistrament de Dades a Sant Feliu de Llobregat.

Han treballat l'eina de Blogger, i el disseny dels seus gadgets.

Un gadget de Blogger és un programa que podem inserir dins la nostra pàgina i té una finalitat específica pel visitant.

Els gadgets poden tenir tot tipus de propòsits, com ara el poder compartir el contingut de la teva pàgina web en una xarxa social, que es puguin mostrar certes dades, realitzar un menú d'opcions a Blogger i molt més. Realment, ens dona l'oportunitat de ser creatius i veure què en pot resultar del seu ús.

Així mateix, dins de Blogger podem trobar una gran quantitat de gadgets que podem fer servir totalment gratis.

Els gadgets també els podem trobar navegant per la web, encara que, aquests últims poden ser una mica més difícils de posar dins de la teva web perquè, en general, es necessita una mica de coneixement de programació dins d'interfícies com HTML o CSS.

Incloure el gadget dins del teu lloc web a Blogger és una tasca realment senzilla. Tot el que has de fer és començar per entrar al teu blog o lloc web i donar-li clic a l'opció de Disseny que tenim al menú a l'esquerra de la nostra pantalla.

A dins, podràs veure amb detall cada component que apareix dins de la plantilla per a la teva pàgina web o bloc. Hauràs anar als requadres de les sidebars i fer clic a l'opció d'Afegir un gadget.

Després caldrà buscar el gadget que vols incloure dins de la teva pàgina web en el lloc que vulguis. Tingues en compte que el pas anterior pot variar depenent d'on es trobi el botó per afegir el gadget. Un cop trobis el gadget que vols afegir, només hauràs de fer clic al símbol de més (+) per poder afegir-lo instantàniament al teu web.

És possible que depenent del gadget hagis de posar alguns paràmetres, però tot dependrà dels teus gustos. Quan estigui llest fes clic al botó de guardar i llest. Pots anar a la teva pàgina per assegurar-te que tot està com vols que estigui.

Més informació: Juan Merodio

  El millor gadget és el cervell humà.
 
Ed Kovacs

divendres, 3 de febrer del 2023

BLOGGER, LA CREACIÓ I LA DIFUSIÓ D'INFORMACIÓ A LA WEB

Avui, Els Roses i The Grandma han continuat la seva formació d'Enregistrament de Dades a Sant Feliu de Llobregat.

Han treballat l'eina de Blogger, l'editor de blogs de Google

Blogger és l'eina de creació de blocs de Google. L'escriptori és el punt d'inici, aquí hi ha una llista de tots els teus blogs. Hi ha tot un seguit d'operacions que pots fer dins de cada blog.

Personalitzar.

-Escollir la teva plantilla predeterminada.

-Personalitzar a través de la interfície d'arrossegar i deixar o a través del dissenyador de plantilles WYSIWYG.

-Editar l'HTML del teu blog.

-Afegir gadgets com presentacions, enquestes d'usuaris i anuncis d'Adsense.

Escriure una nova entrada.

-Utilitzar vista prèvia per veure com t'està quedant.

-Afegir una imatge: Pots determinar-ne la mida i les opcions Esquerra, Centrar i Dreta.

-Publicar imatges amb el dispositiu mòbil, el software de fotos gratuït de Google Picasa o un servei de tercers com Flickr.

-Afegir un vídeo: Blogger accepta arxius AVI, MPEG, QuickTime, Real i Windows Media amb una mida inferior a 100 MB.

Veure les teves entrades. Permet veure una llista d'entrades publicades i redactades per un blog determinat.

Posar-te al dia dels teus blogs preferits. A sota de la llista dels teus propis blogs trobem una llista dels blogs que seguim amb un resum de les últimes entrades.

Més informació: Marketing and Web

Ús del menú desplegable que et permet enllaçar amb:

-Visió general

-Entrades

-Pàgines

-Comentaris

-Estadístiques

-Ingressos

-Disseny

-Plantilla

-Configuració

A la pantalla de descripció general es pot:

1. Veure l'activitat del teu blog.

2. Veure les novetats i surgències de l'equip de Blogger.

3. Veure els blogs importants més recents.

Encara que hagis escollit una plantilla pots canviar el seu aspecte, Blogger et permet personalitzar-la canviant el:

-Fons. Canvi de color de fons amb l'opció Gama de colors principal o escollir un dels temes suggerits. Una altra opció és afegir-hi una imatge.

-Disseny. Pots escollir diferents opcions de disseny, plantilles d'una a tres columnes. També disposes d'una gamma d'opcions de disseny pel peu de pàgina del blog.

-Ajust de l'ample. Pots canviar l'ample del blog i les columnes de l'esquerra i la dreta.

-Perfil. És un complement del blog. Pots descriure’t a tu mateix, incloure una fotografia i canviar el teu nom públic. Els teus interessos i els teus favorits fan la funció d'enllaç a altres persones que comparteixen les mateixes coses.

Blogger està disponible amb els idiomes següents:

Àrab, bengalí, búlgar, català, xinès (simplificat), xinès (tradicional), croat, txec, danès, holandès, anglès, filipí, finlandès, francès, alemany, grec, gujarati, hebreu, hindi, hongarès, indonesi, italià, japonès, kannada, coreà, letó, lituà, malai, malayalam, marathi, noruec, oriya, persa, polonès, portuguès (Brasil), portuguès (Portugal), romanès, rus, serbi, eslovac, eslovè, espanyol, suec, tàmil, telugu, tailandès, turc, ucraïnès, urdú vietnamita, nepalès, farashi, bemba, tonga, tumbuka i cewa.

Més informació: Yo Blogueo

Els bloggers creen una mena de popularitat.
Però no són els experts i ho hem d’entendre.
 
Martha Stewart

dijous, 2 de febrer del 2023

GOOGLE SLIDES, TOT CREANT LES PRESENTACIONS AL NÚVOL

Avui, Els Roses i The Grandma han continuat la seva formació
d'Enregistrament  de Dades a Sant Feliu de Llobregat.  

Han continuat elaborant documents compartits i han treballat eines d'edició massiva d'imatges. També han treballat amb Google Slides, l'aplicació en línia de Google que permet fer presentacions.
 
Presentacions de Google, en anglès Google Slides, anteriorment anomenat Google presentations, és un programa de presentació inclòs com a part d'un paquet informàtic de programari gratuït basat a la web que ofereix Google dins del seu servei Google Drive.

El servei també inclou Documents de Google i Fulls de càlcul de Google. Google Slides està disponible com a aplicació web, aplicació mòbil per a Android, iOS, Windows, BlackBerry i com a aplicació d'escriptori a ChromeOS de Google. 

L'aplicació és compatible amb els formats de fitxer de Microsoft PowerPoint

Google Slides permet als usuaris crear i editar presentacions en línia mentre col·laboren amb altres usuaris en temps real.

L'usuari fa un seguiment de les edicions amb un historial de revisió que rastreja els canvis a la presentació.

La posició de cada editor es ressalta amb un color/cursor específic de l'editor i el sistema regula el que els usuaris poden fer a través de diversos graus de permisos. Les actualitzacions han introduït funcions que utilitzen l'aprenentatge automàtic, incloent-hi la funció Explorar, que ofereix dissenys i imatges suggerits per a presentacions, i la funció Elements d'acció, que permeten als usuaris assignar tasques a altres usuaris.

Més informació: Google

El setembre de 2007, Google va llançar un programa de presentació per a G Suite, 4​5​ que es va originar a partir de l'adquisició de Tonic Systems per part de la companyia el 17 d'abril de 2007.

El març de 2010, Google va adquirir DocVerse , una empresa de col·laboració de documents en línia que permetia la col·laboració en línia entre diversos usuaris en Microsoft PowerPoint i altres formats de documents compatibles amb Microsoft Office, com Word i Excel.

Les millores basades en DocVerse es van anunciar i implementar en abril de 2010.

El juny de 2012, Google va adquirir Quickoffice, una suite de productivitat patentada i gratuïta per a dispositius mòbils.

L'octubre de 2012, es va iniciar una aplicació per a Chrome, que va proporcionar accés directe a presentacions en una nova pestaña de Chrome.

Google Slides està disponible com una aplicació web compatible amb els navegadors web Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge i Apple Safari.

Els usuaris poden accedir a les presentacions, així com a altres fitxers, a través del lloc web de Google Drive.

El juny de 2014, Google va llançar una pàgina d'inici del lloc web dedicada a Google Slides que només contenia fitxers creats amb el paquet de Google Drive.12​

El 2014, Google va llançar una aplicació mòbil dedicada a Google Slides pels sistemes operatius mòbils Android e iOS.13​ 14​ 15​

El 2015, el lloc web per a dispositius mòbils de Presentaciones de Google es va actualitzar amb una interfície més simple i uniforme i, encara que els usuaris poden llegir els arxius a través dels llocs web per dispositius mòbils, els usuaris que intenten editar presentacions seran redirigits a l'aplicació mòbil, el que evitarà l'edició a la web portàtil.

Les presentacions es poden guardar en diferents formats com .ppt .pptx, .pptm, .pps, .ppsx, .ppsm, .pot, .potx i .potm.

Els arxius de presentació de Google Slides són convertits al format .gslides, i no poden pesar més de 100 MB. Les imatges inserides no poden pesar més de 50 MB i han d'estar en format .jpg, .png o .gif animat.

Més informació: Google Play


El motiu pel qual Google té tant d'èxit
és perquè van ser els primers a aprofitar
les propietats d'autoorganització del web.

Ron Eglash

dimecres, 1 de febrer del 2023

GOOGLE DOCS, ELS AVANTATGES DEL TREBALL COMPARTIT

Avui, Els Roses i The Grandma han continuat la seva formació d'Enregistrament  de Dades a Sant Feliu de Llobregat.  

Han treballat la tecnologia núvol amb Google Docs i han continuat elaborant documents compartits, tot parant atenció al disseny i a la importància dels colors i de la selecció de les imatges.

Més informació: I Love Img

Google Docs és un processador de textos inclòs a la suite web gratuïta de Google Docs Editors que inclou Fulls de càlcul, Presentacions de Google, Dibuixos de Google, Formularis de Google, Llocs de Google, Google Calendar i Google Keep.

Google Docs és accessible mitjançant un navegador d'Internet com a aplicació basada en web i també està disponible com a aplicació mòbil a Android i iOS i com a aplicació d’escriptori al sistema operatiu Chrome de Google.

Google Docs permet als usuaris crear i editar documents en línia mentre col·laboren amb altres usuaris en temps real.

L’usuari fa un seguiment de les modificacions amb un historial de revisions que presenta canvis. La posició d'un editor es ressalta amb un color i un cursor específics de l'editor i un sistema de permisos regula el que poden fer els usuaris. Les actualitzacions han introduït funcions que utilitzen l'aprenentatge automàtic, incloent-hi Explora, que ofereix resultats de cerca basats en el contingut d'un document i Elements d'acció, que permeten als usuaris assignar tasques a altres usuaris.

Google Docs admet obrir i desar documents en format propi i en formats compatibles amb Microsoft Word.

Més informació: Digital Trends

Google Docs es va originar en dos productes diferents: Writely i XL2Web. Writely va ser un processador de textos basat en web creat per l'empresa de programari Upstartle i llançat l'agost del 2005. Va començar com un experiment dels programadors Sam Schillace, Steve Newman i Claudia Carpenter, provant la llavors nova tecnologia Ajax i la funció editable del contingut als navegadors.

El 9 de març del 2006, Google va anunciar que havia adquirit Upstartle. El juliol de 2009, Google va retirar l'estat de les proves beta de Google Docs.

El març de 2010, Google va adquirir DocVerse, una empresa de col·laboració de documents en línia. DocVerse va permetre la col·laboració en línia de diversos usuaris en documents de Microsoft Word, així com en altres formats de Microsoft Office, com Excel i PowerPoint. Les millores basades en DocVerse es van anunciar i desplegar l'abril de 2010.

Al juny de 2012, Google va adquirir Quickoffice, una suite de productivitat propietària de programari gratuït per a dispositius mòbils. L’octubre de 2012, Google va canviar el nom dels productes de Drive i Google Documents es va convertir en Google Docs. Al mateix temps, es van llançar les aplicacions de Chrome, que proporcionaven dreceres al servei a la nova pestanya de Chrome.

El febrer de 2019, Google va anunciar suggeriments gramaticals a Documents, ampliant la seva correcció ortogràfica mitjançant tècniques de traducció automàtica per ajudar a detectar errors gramaticals complicats.

Google Docs està disponible com a aplicació web compatible amb els navegadors web Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge i Apple Safari

Els usuaris poden accedir a tots els documents, així com a altres fitxers, de manera col·lectiva a través del lloc web de Google Drive. El juny de 2014, Google va llançar una pàgina d'inici dedicada de llocs web per a Documents, que només conté fitxers creats amb el servei.

El 2014, Google va llançar una aplicació mòbil dedicada per a documents als sistemes operatius mòbils Android i iOS. El lloc web per a mòbils de Docs es va actualitzar el 2015 amb una interfície més senzilla i uniforme i, tot i que els usuaris poden llegir fitxers a través dels llocs web per a mòbils, els usuaris que intentin editar es redirigiran a l'aplicació mòbil dedicada, evitant així l'edició al web mòbil.

Google Docs i la resta d'aplicacions de la suite de Google Drive serveixen com a eina de col·laboració per a l'edició cooperativa de documents en temps real.

Diversos usuaris poden compartir, obrir i editar documents simultàniament i els usuaris poden veure canvis de caràcter a caràcter a mesura que altres col·laboradors hi fan modificacions.

Els canvis es guarden automàticament als servidors de Google i es guarda automàticament un historial de revisions, de manera que es poden veure i tornar-hi les modificacions anteriors.

La posició actual d'un editor es representa amb un color/cursor específic de l'editor, de manera que si un altre editor visualitza aquesta part del document, pot veure les modificacions a mesura que es produeixen.

La funcionalitat de xat de la barra lateral permet als col·laboradors discutir les modificacions.

L'historial de revisions permet als usuaris veure les addicions fetes a un document, distingint cada autor pel color. Només es poden comparar les revisions adjacents i els usuaris no poden controlar la freqüència amb què es guarden les revisions.

Els fitxers es poden exportar a l'ordinador local d'un usuari en diversos formats (ODF, HTML, PDF, RTF, text, Office Open XML). Els fitxers es poden etiquetar i arxivar amb finalitats organitzatives. 

Més informació: BBC

No només treballo en línia a través dels meus diversos projectes,
sinó que soc una àvida usuària de tecnologies en línia 
per connectar-me i relacionar-me amb els amics també.

 Rachel Sklar