divendres, 21 de gener del 2022

ELS METACERCADORS, L'ACCÉS A LES DADES AMB UN CLIC

Avui, Els Raspalls i The Grandma han parlat de codis i han treballat la cerca de dades mitjançant cercadors. 

La recerca de dades és una eina indispensable en qualsevol tasca a realitzar. Cercar fonts de confiança sempre és la millor opció. Si aquestes fonts no les coneixem, haurem de validar-les tot comprovant amb d'altres si la informació que contenen és veraç o no.
 
No podem quedar-nos amb la primera informació que trobem o amb una única idea, sinó que cal sempre buscar la mateixa informació des de diferents fonts i diferents punts de vista històrics i socials.

Els Raspalls i The Grandma han parlat sobre com llengües com la navajo i el euskera van servir per codificar missatges durant la Segona Guerra Mundial.

El silbo gomero (una llengua Patrimoni Immaterial de la Humanitat), el barallete (el llenguatge dels esmoladors gallecs) i els indians (catalans i mallorquins que van emigrar a Amèrica), també han estat comentats en un dia molt especial per a tota la família Raspall.

Finalment, Els Raspalls han maquetat diverses activitats utilitzant les diferents eines en línies de les quals en disposaven.

Benvingudes de nou, Raspalls! Us hem trobat a faltar... i molta força M. Raspall, t'esperem ben aviat.

Més informació: National Geographic

En la comunicació, un codi és una norma per a convertir un fragment d'informació (per exemple una lletra, paraula o frase) a una altra forma de representació, no necessàriament del mateix tipus.

El procés de codificació, permet convertir la informació origen en unes dades codificades, que s'emmagatzemen o s'envien a un receptor. El procés invers és el de descodificació, on es converteix aquests codis en informació interpretable per al destinatari.

Un còdec (de codificació/descodificació) és la implementació d'aquesta norma o algorisme per a codificar i descodificar, i pot incloure a més la compressió de les dades.

Un codi a més pot incloure mecanismes per a ocultar la informació que conté, de manera que només els destinataris que sàpiguen com descodificar-lo, seran capaces de reconstruir la informació original. Per exemple usant eines de criptografia.

 Més informació: Pueblos originarios

Alguns exemples de codis són:

-El codi Morse. Permet codificar un text en una colla de pulsacions curtes i llargues, pensades inicialment per a ser enviades a través del telègraf, on el receptor les descodifica en el text original.

-La televisió. On un senyal visual es codifica en una sèrie de senyals analògics o digitals que es poden emmagatzemar, transmetre i posteriorment descodificar per a ser vistos en una televisió.

-El format MP3. On un senyal d'àudio es pot codificar i comprimir per emmagatzemar i reproduir posteriorment.

-Les llengües. Permeten una persona pugui expressar-se i la resta de les persones que entenen aquella llengua, són capaces de descodificar els seus sons/gestos en informació.

-Els alfabets. Permeten plasmar per escrit l'expressió oral o gestual d'una llengua.

Més informació: Aulex

Un motor de cerca o de recerca o bé cercador és un programa informàtic dissenyat per ajudar a trobar informació emmagatzemada en un sistema informàtic com ara una xarxa, Internet, un servidor o un ordinador personal.

L'objectiu principal és el de trobar altres programes informàtics, pàgines web i documents, entre d'altres.

A partir d'una determinada paraula o paraules o una determinada frase, l'usuari demana un contingut sota un criteri determinat, i llavors recupera una llista de referències que compleixen aquest criteri.

El procés es realitza a través de les metadades, elements que permeten recuperar informació als motors de cerca. Els índexs que utilitzen els cercadors sempre estan actualitzats a través d'un robot web per generar rapidesa i eficàcia en la recerca. Els directoris, en canvi, són gestionats per editors humans.

Tipus de cercadors

-Índexs o directoris. Són repertoris de pàgines web ordenats per temàtiques. El seu ús és simple i senzill, només cal anar clicant sobre les categories i subcategories. L'ordre l'estableix una persona, no una màquina, és a dir, el criteri acostuma a ser subjectiu.

-Motors de cerca. Són cercadors que, a través d'un robot anomenat aranya, rastregen Internet recol·lectant pàgines web i introduint-les a la base de dades automàticament. La característica principal és que aquesta cerca es du a terme a partir d'una paraula clau. Els principals motors de cerca són Google, Yahoo! i Bing, entre d'altres.

-Multicercadors o metacercadors. Busquen pàgines web en diferents cercadors, i combinen els resultats que obtenen. Els multicercadors no disposen de bases de dades pròpies. Dos exemples de multicercadors són Metasearch i MetaCrawler.

-FFA (Free For All). Aquests cercadors són gratuïts i permeten que l'usuari pugui inscriure-hi la seva pàgina web durant un temps limitat. No és permanent.

Un metacercador és un sistema que localitza informació en els motors de cerca més usats, no té base de dades pròpia pel que fa servir les d'altres cercadors i mostra una combinació de les millors pàgines que ha cada un.

Un cercador normal recopila la informació de les pàgines mitjançant la seva indexació, com Google o bé manté un ampli directori temàtic, com Yahoo. La definició simplista seria que un metacercador és un cercador en cercadors.

Més informació: Guies BibTIC-UPF

Cuba maragda verda,
barca ben ancorada
saps que la teva gent et fa més jove encara
guardes tanta bellesa
sento tanta enyorança,
si marxo lluny de tu.



Tota l'Havana vella
canta la seva història
una ciutat ferida, on sembla que tot és vida.
Mai no han pogut rendir-la.
I ella et dirà que té la casa oberta per tu.
 

A l'Havana vora mar
hi tenc sa meva alegria
un jove que em fa cantar
moltes cançons nit i dia.

Havanera Popular

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada