La factura és el document emès pel venedor quan es produeix la venda de mercaderies o la prestació de serveis, en el qual s'especifiquen els productes o serveis, les seves característiques i l'import de l'operació.
L'art 2 del reglament de facturació estableix que els empresaris o professionals estan obligats a emetre factura i còpia d'aquesta pels lliuraments de béns i prestació de serveis que realitzin en el desenvolupament de la seva activitat.
En els següents casos és obligatori emetre una factura:
-El destinatari és un empresari o professional.
-Si el destinatari ho demana.
-Lliurament intracomunitari de béns. Si un empresari d'un altre país de la CEE fa una compra, l'IVA se sol liquidar en el país de destí i per deduir-se l'IVA suportat necessita la factura.
-Vendes a distància. És un supòsit un poc especial. Si el venedor realitza el transport fora d'Espanya, el destinatari és particular i l'import total de l'operació ha superat els 35.000 € durant l'any natural.
-Exportació de béns fora de la UE. La factura i el document de sortida de la mercaderia fet a la duana permeten la justificació de l'exempció de l'impost. Si un turista que no és empresari o professional realitza compra superior a 90,15 € i resideix fora d'Espanya, pot enviar la factura segellada per la duana a mesura que els productes han estat transportats i el venedor li retornarà l'IVA.
-Lliurament de béns a altres països de la UE quan han de ser instal·lats o muntats. Si el cost supera el 15% de la contraprestació total dels béns instal·lats, es necessita la factura per demostrar l'operació.
-El destinatari és una persona jurídica que no actua com empresari o professional.
La legislació no estableix un model de factura predeterminat, per tant hi ha llibertat quant al format, al disseny i a la possibilitat d'incloure altres continguts no obligatoris, a més no és necessari signar-les.
Més informació: IOC
L'art. 6 del reglament de facturació estableix uns continguts mínims obligatoris que són els següents:
-El número i, en cas necessari, sèrie. Els números han de ser correlatius i mai poden existir dues factures amb el mateix número. Hi ha empreses que empren l'any al número de la factura.
-Data d'expedició que es correspon amb el moment de la realització de les operacions.
-Nom i cognoms o raó social tant del proveïdor com del client. En el cas de ser persones jurídiques s'ha d'indicar la denominació social sense abreviatures i no s'ha d'emprar la denominació comercial (nom del comerç diferent de la raó social). Es poden fer factures amb el nom de diverses persones, però s'ha d'especificar la base imposable que correspon a cadascuna.
-Número d'Identificació Fiscal (NIF) o l'atribuït per un país de la Unió Europea. És obligatori tant el del proveïdor com el del client.
-Domicili. És obligatori indicar el domicili fiscal tant del proveïdor com del client, si aquest és persona física i no és empresari o professional no és necessari indicar el domicili.
-Descripció de les operacions. La descripció és important i ha de ser clara. Inclourà totes les dades necessàries per determinar la base imposable, incloent-hi el preu unitari sense impost i tots els descomptes que no estiguin inclosos en el preu unitari.
-El tipus impositiu aplicat a l'operació. Quan hi hagi diferents tipus impositius s'ha d'especificar la base imposable que correspon a cada tipus. S'ha d'especificar el recàrrec d'equivalència en cas d'estar sotmès a aquest.
-La quota tributària. És la quota que s'obté de multiplicar la base imposable pel tipus i sempre ha d'aparèixer de manera separada.
-Data de realització de les operacions. S'ha d'indicar la data en què s'han fet les operacions o s'ha rebut un pagament anticipat en el cas que sigui diferent de la data d'expedició de la factura.
L'art 9 del reglament de facturació regula el termini. Les factures o documents substitutius s'han de fer en la mateixa data en què es fa l'operació.
S'ha previst un termini especial en el cas que el destinatari de les operacions sigui empresari o professional. En aquest cas el termini màxim és d'un mes a partir de la data de realització.
Existeix una excepció al termini especial d'un mes, ja que la factura s'ha d'emetre abans del dia 16 del mes següent al període de liquidació de l'impost (trimestral o mensual segons l'empresa).
Classificarem les factures en senzilles, rectificatives i recapitulatives.
Més informació: IOC
El comerç canvia el destí i el geni de les nacions.
Thomas Gray
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada