dilluns, 21 de febrer del 2022

'VISUAL THINKING', LES INFOGRAFIES I ELS MAPES MENTALS

Avui, The Grandma ha continuat la seva formació en Eines 2.0 de gestió administrativa amb les seves companyes a Gavà.

Han treballat les infografies i els mapes mentals i han valorat diferents pàgines web que permeten treballar aquesta eina 2.0 basada en el llenguatge visual.

Un mapa mental és un diagrama que s'utilitza per representar les paraules, idees, tasques, o altres conceptes lligats i disposats radialment al voltant d'una paraula clau o d'una idea central.

S'utilitza per a la generació, visualització, estructura i classificació taxonòmica de les idees, i també com a ajuda interna per a l'estudi, planificació, organització, resolució de problemes, presa de decisions i escriptura.

És un diagrama de representació semàntica de les connexions entre les porcions d'informació.

Presentant aquestes connexions d'una manera gràfica radial, no lineal, estimula un acostament reflexiu per a qualsevol tasca d'organització de dades, eliminant l'estímul inicial, d'establir un marc conceptual intrínsec apropiat o rellevant al treball específic.

Un mapa mental és similar a una xarxa semàntica o model cognoscitiu però sense restriccions formals a les classes d'enllaços usats.

Els elements s'arreglen intuïtivament segons la importància dels conceptes i s'organitzen en les agrupacions, les branques, o les àrees. La formulació gràfica pot ajudar a la memòria.

Més informació: DIBA

Els mapes mentals, però no són un invent nou, sinó que l'escriptura egípcia i el sistema mnemotècnic grec van ser els seus percussors. 

Tony Buzan va popularitzar el mètode d'aprenentatge amb mapes mentals.

Els mapes mentals introdueixen generen i introdueixen la informació al cervell de forma multidimensional.

Organitzen les dades en estructures ordenades i interrelacionades

Permeten recuperar la informació del cervell de manera ràpida i senzilla.

Els mapes mentals poden servir per aclarir idees, estalviar temps, recordar millor, planificar, aprovar exàmens, comunicar...

Per crear un mapa mental hem de partir d'una idea principal i a partir d'aquesta s'irradien les idees secundàries. També és important utilitzar colors, dibuixos i paraules entrellaçades.

-Per poder organitzar amb facilitat i més eficientment els nostres pensaments.

-Per utilitzar i aprofitar el màxim les nostres capacitats mentals.

-Per potenciar la creativitat.

-Per aclarir les nostres idees.

-Per poder generar idees individualment o en grup.

-Per estructurar més fàcilment un discurs tant oral com escrit.

-Permet planificar la instrucció i alhora ajuda els estudiants a aprendre a aprendre.

-Per prendre decisions.

-Els mapes mentals a més, serveixen per plasmar un seguit d'idees sobre el paper.

-Facilita l'organització lògica i estructurada dels continguts d'aprenentatge, ja que són útils per a separar la informació significativa de la informació trivial.

-Permet aconseguir un aprenentatge interrelacionat, ja que no aïlla els conceptes, les idees dels alumnes i l'estructura de la disciplina.

Més informació: Cristic

Els mapes mentals faciliten el record i l'organització de la informació. Això sí, un mapa mental no és un mapa conceptual. Podem seguir els següents passos:

1. Començar al centre d'un full en blanc.

2. Dibuixem al centre del full una imatge que simbolitzi la idea principal o una paraula.

3. Utilitzar molts colors.

4. Des de la idea principal, traçar ramificacions de diferents colors amb les idees més importants i les paraules clau relacionades amb el tema escollit.

5. Connectar totes les idees mitjançant línies o branques.

6. Dibuixar línies corbes en comptes de rectes.

7. Fer servir només una o dues paraules clau per línia.

8. Utilitzar moltes imatges.

Els mapes mentals:

-Aporten una visió global que permet abordar els temes importants de manera eficaç.

-Ens estalvien temps.

-Faciliten la generació d'idees i estratègies.

-Milloren la nostra capacitat de planificar i gestionar.

Més informació: UOC

D'acord amb el creador d'aquesta tècnica, Dr. Tony Buzan, existeixen unes lleis la intenció de les quals consisteix a incrementar més que restringir, la llibertat mental. En aquest context, és important que no es confonguin els termes ordre amb rigidesa, ni llibertat amb caos. Aquestes lleis es divideixen en dos grups: Les lleis de la tècnica i les lleis de la diagramació:

Les Tècniques

-Utilitzar l'èmfasi.

-Utilitzar l'associació.

-Expressar-se amb claredat.

-Desenvolupar un estil personal.

La Diagramació

-Utilitzar la jerarquia.

-Utilitzar l'ordre numèric.

Descarregar Com confeccionar un mapa mental per The Grandma

Visualitza aquesta cosa que vols, veu-la, sent-la, creu-hi.
Feu la vostra impressió mental i comenceu a construir.

Robert Collier

 

La infografia és la tècnica de creació i tractament d'imatges digitals utilitzant ordinadors i eines informàtiques.

En general, defineix el conjunt de tècniques que serveixen per a produir aquelles creacions realitzades en un entorn tridimensional virtual que es genera mitjançant programari especialitzat dins d'un ordinador; també s'aplica al programari que permet fer-les realitat.

El terme infografia és usual per a referir-se a les informacions iconogràfiques, acompanyades de breus texts de suport o explicacions textuals, en la premsa diària i de periodicitat diversa; però també són infografies totes aquelles produccions iconogràfiques, esquemes detallats, i altres iconografies amb categoria d'il·lustracions gràfiques que, acompanyades de texts ad hoc, contribueixen a descriure, comprendre o fer entendre millor allò del que s'informa, sigui en suport paper, informàtic o digital o altres modalitats de publicació i materials: plafons, cartells o tendals.

Les infografies poden estar realitzades en color, en escala de grisos o en blanc i negre, i poden ser de mides variades.

Més informació: Team Lewis

Abans de l'aparició del programari informàtic d'edició iconogràfica, es parlava d'il·lustració tècnica, i a partir del boom de la informàtica, la conjunció dels mots informàtica, informació, grafia i iconografia, segons el parer d'alguns, va proporcionar el terme infografia, encara que ja existia amb anterioritat; l'auge de les tecnologies informàtiques adreçades a l'edició d'informació iconogràfica han fet que el mot infografia hagi esdevingut molt utilitzat.

Popularment s'anomena 3D, per l'aparença tridimensional i el treball en perspectiva, en contraposició al 2D o bidimensional de la majoria de tècniques gràfiques i animacions prèvies a l'aparició de la infografia per ordinador.

Els professionals de la infografia són coneguts com a infògrafs o infografistes, i es tracta d'una especialització en les arts gràfiques, inclosos el disseny gràfic i la il·lustració gràfica, però també en el disseny i il·lustracions artístiques i en animació en general des de cinema, televisió i videojocs, fins a publicitat i Internet. Aquesta tècnica també s'empra per a construir les maquetes virtuals que s'empren en medicina, en arquitectura i en disseny industrial, entre d'altres.

Més informació: Educación 3.0

L'arquitectura és el primer art plàstic;
l'escultura i la pintura necessiten la primera.
Tota la seva excel·lència ve de la llum.
L'arquitectura és l'ordenació de la llum.

Antoni Gaudí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada