dimarts, 11 de gener del 2022

ELS TEMPLES I LES MINES, GRAVANT DADES SOBRE PEDRES

Avui, Els Raspalls i The Grandma han estat treballant noves eines de gravació de dades i de treball en grup com Google Docs

Més info: Google Docs & Drive

Han fet un treball històricament introspectiu per anar a cercar informació sobre els primers gravadors de dades, els integrants de les cultures prehistòriques que ens han deixat la seva empremta en temples megalítics i mines.

En tenim dos exemples ben significatius, els temples megalítics de Mnajdra i Hagar Qim a Malta i les Mines Prehistòriques de Gavà, al Baix Llobregat.

Els temples megalítics de Malta constitueixen la manifestació d'una cultura megalítica singular que es va desenvolupar a les illes de Malta i Gozo entre els anys 5000 aC i 2500 aC i que s'ha vingut a anomenar l'edat dels temples. Són més antigues que les piràmides egípcies i constitueixen les construccions més antigues que es coneixen d'aquestes característiques al món.

L'ús que li van donar els pobladors als temples és encara desconegut. Les pràctiques religioses que consten de l'època són l'adoració a un tipus de deesses molt comunes a tota la Mediterrània, com eren les de la fertilitat, i s'han trobat proves que es realitzaven en el seu interior alguns sacrificis rituals amb animals, així com s'han trobat figuretes de fang cuit amb figures que representen tant l'home com la dona.

La tècnica arquitectònica de l'època segueix resultant sorprenent per la seva grandària. Es construïen íntegrament en pedra, sobre una base en forma de trèvol i, quan n'hi havia diversos junts, es formava un mur comú per a tots.

Les raons per a tal desenvolupament es troben en el voluntari allunyament dels pobladors de l'època de la cultura del coure que es desenvolupava a la veïna Sicília i que els va permetre desenvolupar en la seva plenitud el treball amb la pedra. En general, els diferents temples es van conservar bé.

Els temples millor conservats són els de Mnajdra i Hagar Qim.

Més informació: Viatges Pedraforca

Mnajdra és un temple megalític que es troba a la costa sur de Malta, a 500 m de l'estructura homòloga de Ħaġar Qim. Es troba a prop d'un penya-segat i des d'ell és possible veure l'illot de Filfla. Va ser construït en el 3000 a. C. i és una de les més antigues estructures autònomes del món superant les piràmides d'Egipte i Stonehenge.

Hagar Qim (en maltès Ħaġar Qim) és un temple megalític de Malta que data del període Ġgantija (entre 3600 i 3200 a. C.). Les civilitzacions del Neolític van aixecar aquest increïble complex de pedra utilitzant tècniques força avançades. Es troba al cim d'un turó al sud de l'illa de Malta i a 2 km al sud-oest del poblat de Qrendi.

El 1992, la UNESCO va declarar Mnajdra, Hagar Qim i altres temples megalítics de Malta com a Patrimoni de la Humanitat.

Més informació: Actualidad Viajes

El jaciment arqueològic de les Mines Prehistòriques de Gavà, també conegudes com a Mines de Can Tintorer, és un jaciment neolític que ocupa les zones de Can Tintorer, les Ferreres i Rocabruna del municipi de Gavà al Baix Llobregat, Barcelona.

Es tracta del conjunt de mines en galeria més extens i antic d'Europa i l'únic neolític dedicat a l'extracció de variscita, un mineral de color verd utilitzat per elaborar ornaments corporals. Els miners i mineres reutilitzaren algunes cavitats per enterrar-hi els morts, acompanyats de rics aixovars amb objectes arribats de llocs remots, a través d’intercanvis, i atrets per la variscita. Té una extensió de 200 hectàrees on s'han localitzat més d'un centenar de mines. Durant les èpoques ibèrica i romana i durant l'edat mitjana les mines es tornen a explotar per obtenir mineral de ferro.

El 1996 el jaciment va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. El Museu de Gavà acull les restes trobades i exposa les peces més singulars, com la Venus de Gavà o el crani trepanat.

Més informació: Patrimoni Cultural-GenCat

Finalment, Els Raspalls i The Grandma han valorat la importància de treballar en grup, d'aplicar la intel·ligència col·lectiva, de saber gestionar les emocions i de saber optimitzar els recursos i el temps per tal de poder complir amb uns objectius previstos de lliurament de treballs.

Qualsevol treball requereix unes pautes que ens ajudin i guiïn en la nostra elaboració i el treball amb plantilles i maquetes sempre es fa més fàcil, pràctic i ràpid.

Més informació: Ms. Publisher, publicacions per a màrqueting

No espereu; el moment mai no serà "el correcte".
Comenceu on us trobeu i treballeu
amb les eines que tingueu al vostre abast i,
a mesura que aneu treballant, trobareu millors eines.

George Herbert

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada