Una galeta, també coneguda per la seva denominació anglesa cookie, és un fragment d'informació enviat des d'un servidor de pàgines web a un navegador que pot ésser retornada pel navegador en posteriors accessos a aquest servidor.
El navegador guarda aquesta informació en forma d'arxiu de text al disc dur del visitant de la pàgina web per tal que certes informacions puguin ser recuperades en posteriors visites.
Varen ser utilitzades per primer cop per Lou Montulli, quan treballava a l'empresa Netscape Communications, mentre estudiava les possibilitats del comerç electrònic.
Els usos més freqüents són:
-Guardar el nom d'usuari i contrasenya per evitar tornar-ho a introduir.
-Mantenir un seguiment de les compres en una botiga virtual.
-Utilitzar opcions de continguts o disseny escollides anteriorment.
-Obtenir informació sobre els hàbits de navegació de l'usuari.
-Obtenir informació de l'ordinador del visitant, com l'adreça IP, sistema operatiu o tipus de navegador.
Justament per culpa d'aquesta última utilitat, les galetes han estat sovint un tema recurrent en la privacitat a internet. Degut a la informació que guarden, és relativament fàcil fer un seguiment de les operacions de l'usuari repassant les galetes creades, cosa que permet crear un perfil d'usuari que permeti reconèixer les seves preferències.
Aquests perfils, malgrat ser anònims, llevat que l'usuari introdueixi voluntàriament informació personal, són considerats per alguns com una vulneració de la privacitat.
Més informació: Vilaweb
Diversos països han promogut una legislació específica per intentar evitar que aquest fet afecti a la privadesa de l'usuari. Malgrat això cal destacar que les galetes són únicament fragments d'informació i que per tant no poden esborrar dades, obrir finestres emergents o generar correu brossa, com a vegades s'ha dit.
La majoria dels navegadors inclouen l'opció d'acceptar o no galetes de les pàgines web visitades, però la no acceptació d'aquestes pot fer que algunes pàgines web no funcionin correctament.
Les galetes són utilitzades per les pàgines web per diferenciar entre els diferents usuaris que hi accedeixen. Resulten un recurs particularment útil en el comerç electrònic, en el qual es pot crear una cistella de la compra virtual que vagi evolucionant en funció dels requeriments de l'usuari. Aquest tipus d'aplicacions estan molt per sobre de les possibilitats del protocol HTTP i resultarien impossibles sense l'ús de galetes.
També són molt útils en pàgines de l'estil de la Viquipèdia, on les galetes permeten als usuaris registrats definir una sèrie de propietats com el tipus de visualització. En altres pàgines com Google, les galetes permeten seleccionar el nombre de resultats mostrats o establir la preferència de l'usuari per certs resultats en concret.
També poden ser utilitzades per realitzar un seguiment dels usuaris a través d'una pàgina web en concret o de diverses pàgines. Aquestes dades són utilitzades posteriorment per propòsits estadístics o publicitaris, en permetre conèixer les preferències dels usuaris que hi naveguen, permetent fins i tot casos de programari espia.
Més informació: Mirall Digital
Les galetes són fragments d'informació intercanviats entre el lloc web i el navegador.
És mitjançant aquesta comunicació que el lloc web (HTTP) pot tenir memòria d'estat i recordar altres interaccions amb l'usuari, que d'una altra forma serien considerats com a fets aïllats. A més les galetes també poden ser creades i definides per un script, creades per un llenguatge com JavaScript, si aquest tipus de format està suportat pel navegador.
La mateixa naturalesa de les galetes implica que un navegador prou avançat ha de ser capaç d'emmagatzemar un nombre mínim de galetes per ser plenament funcional. En concret s'especifiquen un mínim de 300 galetes de 4 kilobytes de mitjana, un mínim de 20 per domini.
Les galetes són, generalment, esborrades en tancar el navegador, però per tal de poder aprofitar al màxim les seves funcionalitats, algunes d'aquestes persisteixen en el disc dur de l'ordinador per tal de poder ser d'utilitat en futures sessions.
Aquest tipus de galetes, anomenades persistents, tenen una data d'esborrament que és definida pel creador del lloc web, i que permeten per exemple, recordar els productes comprats en altres sessions comerç electrònic o recordar les contrasenyes guardades en pàgines en les que es requereix identificació. En aquest sentit es parla dels inconvenients dels fitxers temporals d'Internet.
Més informació: Internet Segura
Segons la configuració dels diferents navegadors, els usuaris poden determinar les diferents actuacions respecte a les galetes.
-Les galetes s'accepten sempre.
-Es pregunta en cada cas si es poden acceptar les galetes.
-Les galetes no s'accepten mai.
Alguns navegadors com ara Firefox també incorporen un gestor de galetes, amb opcions que permeten opcions alternatives:
-Acceptar només aquelles galetes etiquetades com a no permanents.
-Acceptar galetes només dels llocs prèviament seleccionats.
-No acceptar les galetes de tercers.
-Veure les galetes de forma individual i escollir si es conserven o s'esborren.
També hi ha plataformes alternatives com el P3P que permeten opcions més avançades pel que fa a l'ús i la gestió de galetes, d'acord amb les polítiques de privadesa definides per l'usuari.
Més informació: EDUVIC
tots podríem convertir-nos en víctimes d'un robatori d'identitat.
Bill Nelson
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada