Un marcador social és una eina en línia que permet emmagatzemar, classificar i compartir adreces d'interès amb altres usuaris d'una manera organitzada mitjançant etiquetes.
És una extensió de la possibilitat de crear una llista d'adreces d'interès dels navegadors web. A diferència dels motors de cerca, són els mateixos usuaris que efectuen les inclusions i classificacions de recursos, que poden ser pàgines de contingut de qualsevol natura, text, imatges, àudio,vídeo. Permet fer diferents repositoris personals temàtics o per grups.
Les principals característiques dels marcadors socials són:
-Crear una webgrafia individual o col·lectiva, pública o privada.
-Permet consultar els enllaços sense necessitat d'estar-hi registrat.
-Ofereixen un connector pel navegador Firefox, per a WordPress i botons per a diferents blogs.
-Subscripció mitjançant RSS que permet als usuaris estar al corrent de les novetats d'alguna categoria determinada.
-Els marcadors d'enllaços permeten agilitzar les cerques mitjançant les etiquetes o tags.
-No hi ha un sistema preestablert de paraules clau o categories.
-Les etiquetes poden tenir més d'un significat, la qual cosa pot induir a resultats inexactes o confusions.
-Les etiquetes personalitzades poden tenir poc significat i per tant, ésser de poca usabilitat pels altres.
Més informació: MicroTallers
Diigo és un sistema personal de gestió de la informació que ens ajuda a construir una biblioteca personal al núvol, que inclou marcador d'enllaços web, bloc de notes, arxiu d'imatges i documents, així com selecció de textos destacats.
El nom Diigo, és un acrònim que deriva de l'anglès Digest of Internet Information, Groups and Other stuff.
Diigo ha desenvolupat aplicacions per a dispositius mòbils Android, iPad i iPhone. També es pot instal·lar com a barra d'eines als principals navegadors web: Edge, Chrome, Firefox, Safari i Opera.
Més informació: Diigo
Menéame és un lloc web d'agregació de notícies basat en la participació comunitària fundat per Ricardo Galli i Benjamí Villoslada. Funciona de manera que els usuaris registrats envien històries que els altres usuaris del web (registrats o no) poden votar, de manera que es promouen les més votades a la pàgina principal mitjançant l'aplicació d'un algoritme que unifica diversos paràmetres en un únic valor numèric que s'anomena internament karma.
Com el model anglosaxó del qual és una traducció modificada (Digg), combina marcadors socials, el blog i la sindicació amb un sistema de publicació sense editors.
La publicació d'aquesta eina en català fou el 20 de novembre del 2006, aleshores es realitzà amb un programari diferent de l'actual i el 26 de desembre del mateix any, es va complementar amb el codi de Ricardo Galli. El març de 2008 es renovà completament el disseny del web.
En català hi ha La Tafanera, en gallec, existeix Chuza i en basc, Zabaldu, creat el 2006 per un alumne de la Universitat de Mondragón.
Més informació: Menéame
Pinterest és una xarxa social que permet trobar, filtrar, organitzar i compartir imatges i vídeos que hi ha a Internet.
Els usuaris poden crear i organitzar per temes col·leccions d'imatges, esdeveniments, interessos i aficions. Tots aquests continguts es distribueixen en forma del que s'anomenen pinboards, que visualment són com taulers d'anuncis.
D'aquesta manera, Pinterest és una plataforma molt visual que et permet recopilar en un mateix espai tots els teus interessos.
A més a més, els usuaris poden seguir pinboards d'altres persones que comparteixin els mateixos gustos per tal de buscar inspiració i descobrir coses noves del seu camp d'interès.
L'objectiu principal de Pinterest és unir a persones de tot el món a través d'aquelles coses que troben interessants. El mateix nom ho diu: Pinterest=Pin+interest, enganxa els teus interessos.
Més informació: Pinterest
Pocket, originalment coneguda com a Read It Later, és una aplicació i servei per a la gestió d'una llista de lectura d'articles d'Internet.
Està disponible per OS X, Windows, iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, Kobo eReaders i navegadors web.
L'aplicació permet a l'usuari guardar una pàgina web o article per llegir més tard. Quan l'usuari marca un article, aquest s'envia a la llista de l'usuari, que està sincronitzada en tots els seus dispositius i permet la lectura fora de línia. Els articles es poden ordenar en etiquetes i l'aplicació permet ajustar els paràmetres de text per facilitar la lectura.
Més informació: Pocket
Diigo és el cel de l'anotació.
Una autèntica potència de marcadors socials.
Joan Gibarian
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada