dijous, 2 de desembre del 2021

ACTIC C2. PC I WI-FI, ACCIONS DE SEGURETAT I PROTECCIÓ

Avui, The Grandma ha continuat la seva nova formació en ACTIC amb els companys de Castelldefels.
 
Han estat parlant sobre seguretat a Internet, protecció del SO i les xarxes Wi-Fi.

Sistema operatiu/PC

-Cal instal·lar només el programari que tingui un origen que ens doni garanties; d'aquesta forma evitarem instal·lar programes que puguin danyar el nostre sistema.

-Els programes que ja no siguin útils els desinstal·larem; d'aquesta forma no sobrecarregarem l'ordinador.

-Cal instal·lar un programa tallafoc. Això protegirà l'ordinador, en la mesura del possible, d'accessos no desitjats.

-Cal mantenir la caixa de l'ordinador prou ventilada (deixar espai suficient entre la part posterior de la caixa i la paret, per exemple). Un excés de calor a l'interior de la caixa pot provocar fallades en el sistema o que deixi de funcionar.

-Quan comprimim un fitxer el que fem és que ocupi menys espai.

-A Internet observarem que molts dels fitxers disponibles per a la descàrrega estan comprimits.

Més informació: Gencat-CME

 -Mantenir actualitzar el sistema operatiu és un fet bàsic si volem que el nostre ordinador funcioni en òptimes condicions.

-Actualitzar el nostre equip ens servirà per poder atendre noves necessitats i utilitzar noves tecnologies que en el moment de desenvolupar el sistema operatiu encara no existien.

-En general, la majoria d'aplicacions tenen l'opció que es realitzin actualitzacions automàticament; d'aquesta forma, no hem d'estar pendents de si ha sortit o no una nova actualització, perquè el mateix sistema les busca, les descarrega i les instal·la.

-Bàsicament, el que perseguim amb una actualització de programari es solucionar les vulnerabilitats que el fabricant hagi detectat i corregit, i proporcionar noves funcions en relació amb versions precedents; per tant, amb les actualitzacions aconseguirem un sistema més segur i eficaç.

-Sobretot és important tenir activades les actualitzacions automàtiques per al sistema operatiu i el navegador, que són els dos programes més exposats a un atac.

Més informació: IOC

-En general tot antivirus té un mòdul en temps real que arrenca quan iniciem l'ordinador i va revisant (monitora) tots els fitxers a mesura que els va utilitzant el sistema.

-No n'hi ha prou de tenir instal·lat un programari antivirus al nostre sistema, aquest s'ha d'actualitzar periòdicament i, preferiblement, de forma automàtica.

-El programa antiespia s'executa en segon pla i,  si troba programari maliciós, actua segons les preferències que li hagi donat l'usuari. És molt important mantenir-lo actualitzat perquè estigui al corrent dels nous programaris espia que puguin afectar el nostre sistema. 

-Cal tenir instal·lat i actualitzat un antivirus que ens ajudi a prevenir l'existència de programari maliciós, el qual afecta seriosament el rendiment del nostre ordinador i pot arribar a inutilitzar-lo.

-Cal guardar només aquella informació que ens sigui necessària i evitar convertir l'ordinador en un magatzem de dades que no ens són útils.

-Les actualitzacions de programari ens permeten resoldre vulnerabilitats que poden afectar seriosament la seguretat dels nostres ordinadors.

-Internet, a més de ser una oportunitat en tots els sentits, també suposa una amenaça evident.

-L'actualització és una tasca bàsica i fonamental per al programari de seguretat del nostre sistema; per tant, és recomanable no utilitzar mètodes d'actualització automàtica i supervisar nosaltres mateixos aquesta tasca perquè aquesta s'executi regularment.

Més informació: IOC


 Internet és una plataforma mundial per compartir informació.
És una comunitat d'interessos comuns.
Cap país és immune a reptes globals com el cibercrim,
la pirateria informàtica i la invasió de la privadesa.

 Lu Wei

 

Control parental

El control patern o també parental consisteix a bloquejar d'alguna manera l'accés a continguts audiovisuals, o d'altra mena, que poden ser visualitzats per un nen en un dispositiu usualment de televisió o internet. El seu objectiu acostuma a ser garantir que l'accés a determinats continguts dirigits a adults no siguin vistos per infants sense l'autorització explícita d'un adult.

Una de les opcions interessants és fer una captura de teclat (per saber què ha escrit el/la nen/a).

Pot limitar-se el temps de navegació, xats o jocs i controlar, mitjançant informes d'activitats, els programes que fan servir, les pàgines que visiten i el temps que inverteixen en cada acció.

Els informes inclouen dades d'accés a programes i activitat a Internet i a l'ordinador, si s'ha intentat accedir a serveis bloquejats, i rebre-ho tot al correu electrònic

Més informació: Ciber Protector


 Apagueu el vostre correu electrònic.
Apagueu el telèfon. Desconnecteu-vos d'Internet.
Trobeu una manera de posar límits
perquè pugueu concentrar-vos quan ho necessiteu
i desconnectar quan ho necessiteu.
La tecnologia és un bon servidor però un mal mestre.

Gretchen Rubin

Connexions sense fil

-En general, les connexions sense fil s'han de considerar poc segures, ja que no podem saber qui hi té accés i pot estar capturant el trànsit de dades.

-Desconeixem qui n'és l'administrador o les mesures de seguretat que tenen per impedir atacs malintencionats d'altres usuaris que també estan connectats.

-Les dades que transmeten poden ser interceptades per qualsevol, tant per l'administrador de la xarxa com pels altres usuaris connectats.

-És possible rebre qualsevol classe d'atac des de qualsevol dels equips connectats a la xarxa.

-Un usuari maliciós pot configurar el seu equip per fer d'intermediari de la comunicació entre nosaltres i el servei a què ens connectem, per exemple, una xarxa social, interceptant, modificant o eliminant la informació intercanviada.

Més informació: Internet Segura


 La privadesa no és una opció,
i no hauria de ser el preu que acceptem
per accedir a Internet.

Gary Kovacs


Xarxa Wi-Fi

-Quan estiguem en una xarxa Wi-Fi, les principals recomanacions són:

-No intercanviar informació sensible.

-Netejar l'historial de xarxes emmagatzemades i eliminar aquelles que no siguin de confiança, ja que el nostre dispositiu pot intentar connectar-s'hi de forma automàtica sense que en siguem conscients.

-Quan ens trobem fora de l'abast de les nostres xarxes Wi-Fi de confiança, és aconsellable desactivar la connexió Wi-Fi, ja que un atacant pot suplantar-ne una de la nostra llista.

-Cal activar el tallafoc perquè no permeti les connexions entrants d'altres usuaris de la xarxa.

-Cal desactivar la sincronització, ja que molts dels nostres dispositius se sincronitzen automàticament sense la intervenció de l'usuari.

-No hem de refiar-nos només del nom de la connexió (SSID) quan ens connectem a xarxes conegudes, hem de comprovar que el tipus de seguretat de la xarxa és el mateix que el de la xarxa coneguda.

-Quan ens connectem a xarxes conegudes, hem de sospitar quan se'ns demani que tornem a introduir la contrasenya d'una xarxa que ja tenim desada.

Més informació: UOC


Tot és accessible per a tothom en tot moment,
i crec que hi ha coses meravelloses per atresorar
amb el que Internet ha posat a la nostra disposició.
Però crec que també ha tingut alguns efectes menys agradables.
Ha trencat la sensació de privadesa i secret.

Bill Keller

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada