divendres, 3 de desembre del 2021

ACTIC C2. (DES)COMPRESSORS: WINZIP, WINRAR I 7-ZIP

Avui, The Grandma ha continuat la seva nova formació en ACTIC amb els companys de Castelldefels.

Han estat parlant sobre els compressors i descompressors d'arxius WinZip, WinRAR i 7-Zip.

WinZip

WinZip és un compressor d'arxius comercial per als usuaris de Microsoft Windows, desenvolupat per WinZip Computing (abans conegut com a Nico Mak Computing).

Utilitza el format PKZIP de PKWARE, i també pot treballar amb diversos formats d'arxiu addicionals. És un producte comercial amb una versió d'avaluació gratuïta.

WinZip va començar la seva vida a principis dels anys 1990, com un frontal gràfic GUI per a PKZIP, amb llicència shareware.

El 1996, els creadors de WinZip van incorporar codi de compressió del projecte Info-ZIP, fent que no fos necessari l'executable PKZIP.

WinZip és una eina potent i fàcil d'usar, que comprimeix i descomprimeix arxius ràpidament, permetent estalviar espai en disc i reduint al màxim el temps de transmissió d'un correu electrònic.

Més informació: Informática PC


 El programari és el llenguatge de l'automatització.

Jensen Huang


WinRAR

WinRAR és un programari de compressió de fitxers. Els formats que pot descomprimir són ZIP, RAR, CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, TAR.GZ, BZ2, TAR.BZ2, ACE, UUE, JAR, ISO, 7Z i Z.

L'última versió que ha sortit al mercat es pot descarregar gratuïtament en català, anglès, castellà i gallec. Tot i que la descàrrega és gratuïta el programa s'executa en una versió d'avaluació, la qual no presenta cap restricció a l'hora de fer servir al programa, tampoc expira.

WinRAR pot ser comprat i d'aquesta manera s'accedeix a la versió completa del programa on l'única diferència respecte a la versió de prova és que no apareix un missatge el qual explica que es tracta d'una versió de prova i que s'ha de comprar el programari.

Més informació: WinRAR

En resum, el programari s'està menjant el món.

Marc Andreessen


7-Zip

7-Zip és un programa lliure de compressió i descompressió de fitxers amb funcions de gestor de fitxers desenvolupat principalment per al sistema Microsoft Windows. Pot funcionar tant des de la línia d'ordres com amb una interfície gràfica d'usuari.

7-zip utilitza per defecte el format de compressió propi 7z amb extensió .7z i amb una alta taxa de compressió, però suporta diversos formats com ara: zip, cab, rar, arj, gzip, bzip2, tar, cpio, rpm, deb o iso, entre d'altres.

El projecte p7zip, manté una implementació per ser usada a sistemes Unix, Linux, FreeBSD o Mac OS. Per a Mac, existeix una interfície gràfica, keka.

Desenvolupat per Igor Pavlov i distribuït amb una llicència LGPL és un competidor de productes comercials tan populars com WinZip o WinRAR.

7-Zip té moltes característiques que normalment no trobem en altres compressors comercials populars:

-Format de fitxer propi amb una alta taxa compressió.

-Suport de nombrosos formats de compressió.

-El format 7z suporta xifrat de 256-bit AES dels fitxers i de l'estructura de directoris de manera que impedeix accedir al contingut de l'arxiu comprimit si no es té la contrasenya.

-Permet fer fitxers comprimits amb format 7z executables perquè puguin autodescomprimir-se.

-Permet crear volums de mides dinàmiques que facilita la creació de còpies de seguretat en medis extraïbles.

-Es pot utilitzar com a gestor de fitxers.

-Integració en el shell de Windows.

-Traducció a 63 idiomes.

-Potent interfície per línia d'ordres.

-Suport per a multifil (multithreading en anglés).

El programa 7-Zip dona suport a una gran varietat de formats d'arxiu, el format per defecte és el seu propi format 7z.

Per defecte, el programa crea arxius 7z, amb extensió d'arxiu .7z, fent servir l'algoritme de LZMA per a la compressió. Aquest format relativament nou permet al programa aconseguir una proporció de compressió molt alta, comparable a altres formats de compressió populars com RAR, que es basa en algoritmes patentats.

Els arxius 7z tenen el tipus MIME application/x-7z-compressed.

Si es vol distribuir un arxiu 7Zip i no s'està segur si l'usuari té el plugin o el descompressor per aquest, llavors pot fer-se un SFX, o Auto-Extraible (SelF-eXtracting archive), el qual és un arxiu amb el plugin inclòs on tot el que s'ha de fer és executar un simple arxiu EXE. Els arxius SFX són simples executables estàndard de Windows.

Més informació: Culturación


 El programari s'està menjant el món,
però la IA es menjarà el programari.

Jensen Huang

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada