dimarts, 22 de març del 2022

'NETIQUETTE', LES NORMES DE BONA CONDUCTA A INTERNET

Avui, The Newtons i The Grandma han continuat la seva formació d'enregistrament de dades creant noves entrades de Blogger. 

Durant la darrera setmana, The Grandma ha donat la benvinguda a tres noves companyes: Martha, Nora i Yamina, tres Newtons més que amplien aquesta fantàstica família.

Benvingudes, noies!

A la sessió d'avui han parlat sobre la importància de la netiquette a les interaccions a internet i a les xarxes socials.

També han parlat sobre Luar Na Lubre, el grup de folk galec d'A Coruña que són tot un referent etnomusical europeu.

En informàtica, l'etiqueta (en anglès, netiquette, contracció de les paraules angleses network etiquette bones maneres a la xarxa) és un conjunt de regles que haurien de seguir els usuaris de la xarxa (de qualsevol de les famílies de serveis: correu electrònic, pàgines web, grups de notícies, llistes de discussions...) per facilitar la comprensió del que escriuen i la circulació de la informació per la Xarxa.

Exemples, entre els més coneguts, per al correu electrònic:

-No s'ha d'escriure una paraula o un text en majúscules. Qui ho fa ha de saber que vol dir que crida (el que escriu).

-No s'ha de reenviar mai a altres persones extractes del text d'un correu electrònic que s'hagi rebut a títol personal.

-Cal evitar l'enviament de fitxers adjunts (excepte si el destinatari els està esperant) a un correu electrònic.

-No s'han de posar les adreces de múltiples destinataris que tothom pugui llegir, error corrent quan s'envia un correu a una llista de destinataris. Es pot utilitzar l'opció CCO, amb còpia oculta, per afegir moltes adreces sense fer-les visibles per a tots els destinataris.

No hi ha ningú que controli la xarxa, per tant, no hi ha cap sistema establert de sancions per a qui no segueix la netiquette. En general, és la mateixa comunitat d'usuaris qui fa pressió per establir i mantenir unes regles. Algunes d'aquestes regles són esteses de manera gairebé universal, d'altres s'usen només en comunitats o projectes determinats.

Més informació: Pangea

El 28 d'octubre de 1995, Sally Hambridge, una directiva d'Intel, va elaborar oficialment el document anomenat Netiquette Guidelines orientat als treballadors de l'empresa perquè aprenguessin com comportar-se a Internet, en aquella època, una cosa molt més minoritària que ara.

Aquest document defineix les regles d'etiqueta de la xarxa en nom de la comunitat oberta que participa en el desenvolupament d'estàndards d'Internet. No obstant això, aquestes normes d'etiqueta no són rígides i inamovibles, sinó que s'adapten a cada comunitat o grup social, els quals van elaborant les seves pròpies regles, i fins i tot designant a persones encarregades únicament del seu compliment.

El llibre Netiquette de Virgínia Shea publicat en 1994 conté 10 regles bàsiques de comportament a la xarxa, els quals es descriuen a continuació:

-Regla 01: Mai oblideu que la persona que llegeix el missatge és un altre ésser humà amb sentiments que poden ser ferits.

-Regla 02: Seguiu els mateixos estàndards de comportament en línia que seguiu en la vida real.

-Regla 03: Escriure tot en majúscules es considera com cridar i, a més, dificulta la lectura.

-Regla 04: Respecteu el temps i l'amplada de banda d'altres persones.

-Regla 05: Mostreu el vostre costat bo mentre us mantingueu en línia.

-Regla 06: Compartiu els vostres coneixements amb la comunitat.

-Regla 07: Ajudeu a mantenir els debats en un ambient sa i educatiu.

-Regla 08: Respecteu la privadesa de terceres persones.

-Regla 09: No abuseu del vostre poder o dels avantatges que pugueu tenir.

-Regla 10: Excuseu els errors d'altres. Compreneu els errors dels altres igual que espereu que els altres comprenguin els vostres.

Aquests imperatius, o manaments, es poden sintetitzar en dos: Posar-se al lloc de l'altre sempre que utilitzem la xarxa i pensar que l'altre no és sempre com jo.

Més informació: El Bloc d'Escacc


La tecnologia de la informació i Internet
estan transformant ràpidament gairebé
tots els aspectes de les nostres vides:
alguns per a millor, altres per a pitjor.

Joan Landgraf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada