dimarts, 15 de març del 2022

'FAKE NEWS', LA CREACIÓ DE NOTÍCIES FALSES A INTERNET

Avui, The Newtons i The Grandma han estat parlant sobre les Fake News, les notícies enganyoses que omplen portades, capçaleres i xarxes socials diàriament.

La notícia enganyosa o notícia falsa, en anglès fake news, és un tipus de periodisme groc o propaganda que consisteix de manera deliberada a ocultar informació o falsedats difoses a través de mitjans de comunicació tradicionals d'impressió i difusió o mitjans socials en línia.

Les notícies enganyoses estan escrites i publicades amb la intenció d'enganyar a fi de danyar una agència, entitat o persona, i/o guanyar econòmicament o políticament, sovint utilitzant un titular sensacionalista, deshonest o definitivament fabricat per augmentar el nombre de lectors, compartir en línia i fer clic a Internet. En aquest últim cas, és similar als titulars de clickbait en línia sensacionals i es basa en ingressos publicitaris generats a partir d'aquesta activitat, independentment de la veracitat de les històries publicades.

Les notícies falses intencionadament enganyoses són diferents de l'òbvia sàtira o paròdia, que té com a objectiu divertir-se, en comptes d'enganyar a la seva audiència.

La rellevància de les notícies falses ha augmentat en els últims anys. Per als mitjans de comunicació, la capacitat d'atraure espectadors als seus llocs web és necessària pels ingressos generals de publicitat en línia. Si publicar una història amb contingut fals atrau els usuaris, pot ser digne de produir per beneficiar els anunciants i les puntuacions.

Més informació: EduCAC

L'accés fàcil als ingressos publicitat en línia, l'augment de la polarització política i la popularitat dels mitjans de comunicació social, principalment Facebook News Feed, han estat implicats en la propagació de notícies falses, que són ja una competència directa a les notícies legítimes. Actors del govern hostils també han estat implicats en la generació i propagació de notícies falses, especialment durant les eleccions.

Les notícies falses també perjudiquen la cobertura mediàtica de forma greu i dificulten que els periodistes cobrin notícies significatives.

Notícies falses o Notícies enganyoses és un neologisme sovint usat per referir-se a notícies fabricades.

Aquest tipus de notícies, que es troben en notícies tradicionals, mitjans de comunicació social o llocs web de notícies falses, no tenen cap base en realitat, però es presenten com a factualment exactes.

La intenció i el propòsit darrere de les notícies falses és important. En alguns casos, el que sembla una notícia falsa pot ser, en realitat, notícies de sàtira, que utilitza l'exageració i introdueix elements no provats, i té com a objectiu divertir o fer un punt, en comptes d'enganyar. La propaganda també pot ser notícies falses.

La desinformació es defineix com la creació i difusió deliberada d'informació que se sap que és falsa, a diferència de la informació errònia, que és la difusió involuntària d'informació falsa.

Més informació: On4

S'estableixen set categories ordenades segons el seu grau d'intenció d'engany deliberat.

-Sàtira o paròdia. L'objectiu no és l'engany, sinó la sàtira, però la informació té el potencial d'induir a l'error, donat que el seu format és similar al de les autèntiques.

-Connexió falsa. Els titulars no resumeixen amb exactitud el contingut de la nota periodística.

-Contingut enganyós. Ús enganyós d'informació per emmarcar un tema o una persona.

-Context fals. El contingut genuí s'emmarca en un context fals.

-Contingut impostor. Les fonts genuïnes són suplantades.

-Contingut manipulat. La informació o imatges genuïnes són manipulades.

-Contingut inventat. Contingut totalment fals, creat amb l'objectiu de danyar o enganyar.

Més informació: Internet Segura


 Les notícies falses són un fet molt gran
en el camp del periodisme a les xarxes socials.
Les notícies falses poden ser tan simples com expandir desinformació
o tan perilloses com vomitar propaganda d'odi.

Fabrizio Moreira

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada