divendres, 28 de gener del 2022

LA SECRETA LLEGENDA DELS RASPALLS, 'DREAMS COME TRUE'

Us explico una història...

El Baix Llobregat és una comarca plena de llegendes mil·lenàries que s'han anat transmetent mitjançant l'arma més poderosa que té l'ésser humà... la tradició oral.

Una d'aquestes llegendes, documentada en una població vora el riu Llobregat, parla d'una família misteriosa i enigmàtica: Els Raspalls.

No tenim gaires dades històriques sobre aquesta família, de fet, ni tan sols tenim cap document que acrediti que entre els seus membres existís algun vincle familiar, però diuen les persones més grans del lloc, que aquesta família va existir, però que van desaparèixer de la mateixa manera com van arribar, misteriosament.

Els Raspalls van tenir una presència notable a diferents estaments de la societat d'aquella població i van deixar empremta en tots els llocs on hi van ser, però no en tenim gaires dades d'una família que sembla que es dedicava precisament a això, a enregistrar dades.

Poc ens ha arribat. Les primeres dades ens parlen d'una Raspall mig escocesa amant del teatre i d'un altre Raspall seguidor de Raphael. També documentem una Raspall mig napolitana i una altra Raspall campiona mundial de Scattergories.

Després de diversos treballs de camp i de la recollida de noves dades, nous documents ens donen llum sobre un Raspall d'origen llatí; una Raspall biògrafa de Nawal El Saadawi; un Raspall que va vèncer un drac d'on va sortir una flor que donava nom a una altra Raspall i una Raspall il·lustradora i dibuixant.

Diuen les males llengües que també hi havia una Raspall amant de la fotografia; una altra Raspall propietària d'una clínica d'ortodòncia i un Raspall orfebre de Can Massana.

Una darrera documentació trobada en una guardiola ens aporta dades sobre una Raspall a qui li encantava maquetar; una altra Raspall de Can Nadal; i una darrera Raspall amb el sobrenom de 'tiqui tiqui'.

Se'ns fa difícil establir un fil argumental amb tan poques dades aportades, per tant, no podem tenir una història fiable sobre aquesta família i per això hem de parlar de llegenda, i aquesta llegenda ens diu que van ser un grup molt cohesionat i treballador que van aportar innovació, creativitat, punts de vista, opinió i molta, moltíssima alegria i somriures a tothom qui els va conèixer i, sobretot, que van ser uns grandíssims enregistradors de dades, gràcies a les quals podem conèixer, avui en dia, molts fets històrics cabdals d'aquesta població.

Llarga vida als Raspalls, i el millor homenatge i reconeixement cap a ells i elles, tot posant una mica de música lleugera, res més que música molt lleugera, plena de paraules sense misteri...

Més informació: URV

Si el món fos escrit en llapis,
podria esborrar la lletra
que vol ferir;
podria esborrar mentides
que no cal dir;
n'esborraria l'enveja
que porta mals;
n'esborraria grandeses
de mèrits fals...

Però és escrit en tinta
de mal color:
el color brut de la guerra
i del dolor.

Qui voldria escriure un nou món
més just i net?

Potser que tu i jo ho provéssim,
ben valents, lletra per lletra,
des del nostre raconet...

Joana Raspall

8 comentaris: