Avui, The Grandma ha continuat la seva formació en ACTIC amb els companys de Castelldefels.
Han estat parlant sobre diferents sistemes operatius.
El sistema operatiu és el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament d'un ordinador.
Les seves funcions consisteixen a gestionar les transferències d'informació internes, procurar la comunicació de l'ordinador amb els operadors, controlar l'execució dels programes amb la detecció dels errors, encadenar automàticament les feines, optimitzar els recursos (memòria i unitat aritmètica), carregar i descarregar automàticament els programes en funció de l'espai de memòria i dels diferents perifèrics.
El sistema operatiu és el programari responsable de gestionar els recursos en un terminal, sigui un ordinador personal o un telèfon mòbil.
El sistema operatiu actua com a amfitrió dels diversos programes d'aplicació que normalment corren sobre una màquina.
Una de les principals funcions és gestionar els detalls de l'operació del maquinari, de manera que els diversos programes no se n'hagin d'ocupar, alleugerint i fent més fàcil així el procés de programació d'aquestes aplicacions. La gran majoria d'ordinadors, des de telèfons mòbil, ordinadors personals, videoconsoles fins a supercomputadors, usen algun tipus de sistema operatiu.
Els sistemes operatius ofereixen diversos serveis als programes d'aplicació i als usuaris.
Les aplicacions poden accedir a aquests serveis a través d'API (application programming interfaces o interfície de programació d'aplicacions) o a través de crides de sistema.
Alguns dels sistemes operatius més comuns són Microsoft Windows, GNU/Linux, Mac OS X; també Solaris.
Més informació: IOC
Microsoft Windows és el que té amb diferència més quota de mercat en els segments d'ordinadors de sobretaula i portàtils; Microsoft Windows és una família de sistemes operatius propietaris més utilitzat en els ordinadors personals i és el més habitual dels sistemes operatius per a ordinadors personals, amb un 90% de la quota de mercat.
Els sistemes operatius, en la seva condició de capa programari que possibiliten i simplifica el maneig de la computadora, ocupen una sèrie de funcions bàsiques essencials per a la gestió de l'equip. Els sistemes operatius aconsegueixen:
-Proporcionar més comoditat en l'ús d'un computador.
-Gestionar de manera eficient els recursos de l'equip, executant serveis per als processos (programes).
-Brindar una interfície a l'usuari, executant instruccions (comandaments).
-Permetre que els canvis deguts al desenvolupament del mateix SOTA es puguin realitzar sense interferir amb els serveis que ja es prestaven (evolutivitat).
Més informació: UPC
Un sistema operatiu ocupa cinc funcions bàsiques en l'operació d'un sistema informàtic: subministrament d'interfície a l'usuari, administració de recursos, administració d'arxivaments, administració de tasques i servei de suport i utilitats.
L'execució d'un programa implica la creació d'un procés per part del sistema operatiu.
Les CPU modernes suporten dos modes d'operació: el mode protegit i mode supervisor, cosa que permet que certes funcions de la CPU només les controli el sistema operatiu.
Entre altres coses, un sistema operatiu multitasca és responsable de gestionar tota la memòria del sistema que els programes fan servir. Això assegura que un programa no interfereix amb memòria ja usada per un altre programa. Com que molts programes s'executen a la vegada, cada un ha de tenir accés independent a la memòria.
La multitasca es refereix al fet que múltiples processos independents corrin en el mateix ordinador, donant l'aparença que les tasques s'executen al mateix temps.
Un controlador (driver en anglès) és un tipus de programari dissenyat específicament per permetre la interacció entre els dispositius de maquinari.
Més informació: Eye Wated
Microsoft Windows és una sèrie de sistemes operatius i interfícies gràfiques d'usuari produïts per Microsoft.
Microsoft va introduir per primera vegada un entorn operatiu anomenat Windows el novembre de 1985 com un complement a MS-DOS, en resposta al creixent interès en les interfícies gràfiques d'usuari (GUI).
Microsoft Windows ha arribat a dominar el mercat del PC, superant al Mac OS, que havia estat introduït prèviament. La versió més recent d'un Windows client és el Windows 11; la versió més recent de servidor és el Windows Server 2019.
Més informació: Software Lab
Android és un conjunt de programari per a telèfons mòbils que inclou un sistema operatiu, programari intermediari i aplicacions.
Google Inc. va comprar el desenvolupador inicial del programari, Android Inc., el 2005.
Android té una gran comunitat de desenvolupadors que escriuen aplicacions o apps que estenen les funcions dels dispositius. Hi ha actualment unes 300.000 aplicacions disponibles per a l'Android.
Google Play, prèviament conegut com a Android Market, és el dipòsit d'aplicacions en línia oficial de Google, tot i que també es poden descarregar per llocs web de tercers. Els desenvolupadors escriuen principalment en Java, controlant el dispositiu mitjançant biblioteques de Java desenvolupades per Google.
Més informació: ADSL Zone
Linux és una família de sistemes operatius formats pel Nucli del sistema operatiu (kernel) Linux juntament amb les utilitats GNU, denominat de vegades GNU/Linux. Avui en dia, hi ha moltes distribucions de programari basades en aquest sistema operatiu.
Més informació: IOC
Mac OS (de l'anglès Macintosh Operating System, en català Sistema Operatiu de Macintosh) és el nom del sistema operatiu creat per Apple per a la seva línia d'ordinadors Macintosh, també aplicat retroactivament a les versions anteriors a System 7.6, i que va aparèixer per primera vegada en System 7.5.1.
És conegut per haver estat un dels primers sistemes dirigits al gran públic a comptar amb una interfície gràfica composta per la interacció del ratolí amb finestres, icones i menús.
Més informació: Universidad de León
El 1984 em va quedar clar que Microsoft seria probablement
el gran guanyador en la categoria d'aplicacions de programari
per a PC i de sistemes operatius,
en part per la dinàmica de posseir i controlar el sistema operatiu:
això els donava un poder enorme,
i vaig arribar a veure Bill Gates era un ferotge competidor.
Mitch Kapor
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada