dimecres, 24 de novembre del 2021

ACTIC C2. 'CLOUD COMPUTING', EL NÚVOL A INTERNET

Avui, The Grandma ha continuat la seva formació en ACTIC amb els companys de Castelldefels. 

Han estat parlant sobre el núvol a Internet i la seva tasca d'emmagatzematge.

La informàtica al núvol, de l'anglès cloud computing, també coneguda com a computació al núvol o serveis al núvol, és el subministrament de serveis informàtics (inclosos servidors, emmagatzematge, bases de dades, xarxes, programari, anàlisi i intel·ligència) a través d'Internet (el núvol) mitjançant un esquema de pagament per ús.

Quan fem referència al núvol, estem al·ludint metafòricament a Internet. Bàsicament, la computació al núvol és un paradigma que ofereix serveis de computació a través d'Internet, als que els usuaris podem accedir des de qualsevol lloc tenint l'autorització.

En aquest tipus de computació, tot el que podem trobar en un sistema informàtic s'ofereix com a servei, de manera que els usuaris puguin accedir als serveis disponibles sense tindre coneixements tècnics, ni control sobre la infraestructura de tecnologia que dona suport a aquests recursos. Per tant, podem afirmar que la informàtica al núvol és un subproducte i conseqüència de la facilitat d'accés als llocs remots de computació que ens ofereix Internet.

No hi ha dubte, que la informàtica al núvol és la forma més moderna de treballar i el futur de la computació, ja que cada dia que passa són més els serveis que podem trobar que utilitzen aquesta tecnologia, i els programaris instal·lables estan quedant obsolets. De fet, els serveis al núvol estan relacionats directament amb la reducció de costos, la disminució de vulnerabilitats, l’escalabilitat i la garantia de disponibilitat, convertint-se així en la manera més còmoda i senzilla de fer tasques laborals.

 Més informació: Xarxanet

Així, a causa dels potencials beneficis que aporta, el còmput al núvol s'està incorporant ràpidament tant en organitzacions públiques com privades. Nombroses companyies de distints sectors i dimensions, usen una àmplia gamma de recursos proporcionats pel núvol com ara el suport de dades, el correu, els escriptoris virtuals, el desenvolupament de programaris, l’anàlisi de Big Data o les aplicacions web amb accés per a clients. Per exemple, els dissenyadors de videojocs fan servir aquesta nova eina per compartir les seves creacions en línia a milions d'usuaris de qualsevol part del món.

En general, els clients de la informàtica al núvol no són propietaris de la infraestructura física, sinó que paguen pel lloguer d'ús d'un proveïdor extern. Aquests consumeixen recursos com a servei i paguen només pels recursos que empren. Anàlogament, molts proveïdors de computació al núvol fan servir com a mètode de pagament el model de les indústries de subministraments, mentre d'altres ho facturen a base de subscripcions.

Finalment, cal destacar que la informàtica al núvol és convenient i rendible tant per als usuaris com per als proveïdors; ja que tot i que és necessari conèixer els seus riscos, el fet de poder treballar amb aquesta nova tecnologia, permet estalvis tant en llicències i temps d'execució com en administració de serveis i equips.

Avui en dia, pujar les nostres dades o fotografies a Dropbox, Google Drive o Icloud és un fet més que habitual. Això no obstant, tot i que el terme de núvol és innovador, aquest concepte ronda entre nosaltres des de ja fa anys. Així doncs, realitzarem un breu resum de la història de la computació al núvol.

Més informació: Internet Segura

El començament del Cloud Computing ens remet a noms com Herb Grosh, J.C.R Licklider i John McCarthy, qui foren els pioners en utilitzar aquest concepte.

La incorporació de la informàtica al núvol en la nostra societat ha sigut ràpida i global. Així, entre els seus principals beneficis podem destacar:

-Reducció de costos. Els serveis al núvol eliminen la inversió de capital que suposa adquirir el hardware i software, així com configurar, executar els centres de dades (subministrament elèctric ininterromput) i mantenir els aparells electrònics.

-Agilitat i facilitat d'implementació. La majoria de les eines al núvol es proporcionen a petició de l'usuari. Llavors, amb sols un clic de ratolí podem accedir a infinitat de recursos informàtics i en qüestió de minuts, dissenyar i innovar pràcticament tot allò que ens puguem imaginar.

-Escalabilitat. La informàtica al núvol permet escalar els recursos de forma elàstica, ja que ofereix recursos TI com l'amplada de banda, el processament o l'emmagatzemament, ajustant-se a les necessitats del moment de demanda i des de la localització geogràfica òptima.

-Rendiment. Els recursos que la computació al núvol fica al nostre abast, s'executen en una xarxa mundial de centres de dades segures, que s'actualitzen periòdicament amb el maquinari més ràpid i eficient d'última generació. Si comparem els avantatges enfront de treballar amb un únic centre de dades corporatiu, destaquem una latència de xarxa menor per a les aplicacions i majors economies d'escala.

-Seguretat i confiança. Els proveïdors de serveis al núvol no solament ofereixen sistemes de seguretat que protegeixen les dades i aplicacions enfront de possibles amenaces, sinó que també realitzen còpies de seguretat per poder recuperar la informació en cas de desastres.

-Accés. Al programa i la informació de l'usuari des de qualsevol ordinador. L'ordinador és tan sols la porta d'entrada al programa. Es redueixen la potencialitat de requisits de hardware, ja que qui porta a terme els processos principals és el computador que fa de servidor.

-Estalvi en costos i temps d'actualitzacions. Aquestes tan sols són duts a terme en un sistema extern al de l'usuari final. L'aplicació és actualitzada en únic sistema, i tots els usuaris que en fan ús se'n beneficien.

-Possibilitat d'accés a programes a discreció. Ja no cal disposar d'una llicència de programa permanent.

-Facilitació. En la compartició d'informació amb altres usuaris col·laboratius.

-Accés. A preus molts més econòmics o gratuïts a programari amb alts costos de producció.

-Creació d'aplicatius. D'acord amb les necessitats de cada institució que en faci ús.

-Estalvi. En els costos i temps de programació per l'ús de codis ja desenvolupats i testats.

-Major desenvolupament dels sistemes de seguretat i control de les aplicacions, disminució del risc de vulneracions.

-Accés. A computadores de potència, rendiment i emmagatzematge superiors a les accessibles en un entorn físic.

-Adaptabilitat i optimització de hardware. A les necessitats de demanda puntual.

-Disminució. De la superfície local requerida per al desplegament de sistemes informàtics.

-Implementació. Major de sistemes de seguretat i alertes.

Més informació: IOC

Els experts, de cara al futur del núvol, posen la mirada en un concepte conegut com a MultiCloud. La idea d’aquest concepte és utilitzar diferents serveis al núvol de forma coordinada.

Es tractaria d’una combinació entre entorns públics i privats, aprofitant així els serveis de distints proveïdors. Però aquest nou concepte no serà l’únic que prendrà protagonisme en els anys vinents.

El Global Data apareix amb força per intentar establir una estructura que elimini les restriccions regionals de qualsevol classe per garantir l'accés a tots els núvols, i poder moure les dades d'un núvol a un altre sense problemes.

Segons les prediccions dels experts, en 2021, els dispositius que formaran part del conjunt d'aparells que s'inclou en l’IoT (Internet of Things) superaran la xifra dels 25.000 milions. Consegüentment, és fonamental destinar recursos a trobar el mode de desenvolupar sistemes d'emmagatzematge de dades que permetin una extracció de dades eficient. I és en aquesta part on la computació al núvol ens pot ajudar, atès que disposar de servidors físics suposa unes despeses desmesurades.

Cal preparar els dispositius IoT perquè puguin relacionar-se i coordinar-se al núvol, facilitant així la transmissió de dades i aconseguir augmentar la velocitat de consulta d'aquestes.

Més informació: CAIB


 Tot es connectarà al núvol i a les dades...
Tot això anirà mitjançat per programari.

Satya Nadel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada