dimarts, 16 de novembre del 2021

ACTIC C1. RSS, CONTINGUTS I INFORMACIÓ EN TEMPS REAL

Avui, The Grandma ha continuat la seva formació en ACTIC amb les companyes de Castelldefels. 
 
Han parlat sobre els continguts sindicats (RSS) i l'obtenció d'informació en temps real.

RSS és l'acrònim de Really Simple Syndication.

Es tracta d'una família de formats de canals web XML utilitzats per publicar continguts actualitzats sovint, com ara llocs de notícies, blogs i podcasts, i per mitjà dels quals es pot compartir la informació i usar-la en altres llocs web o programes. És en essència una sindicació de continguts.

El principal avantatge del sistema és l'agilitat, ja que es fa innecessari haver de descarregar les imatges i els altres elements del web, descarregant-ne només els titulars; també el fet de poder adjuntar el contingut de molts llocs web en un sol espai. Per rebre les notícies RSS, la pàgina haurà de tenir disponible el servei RSS i un lector RSS.

Un programa que fa servir RSS s'anomena afegidor, i n'hi ha de molts tipus: incrustats a navegadors web, widgets per a l'escriptori, en programes de correu electrònic i en webs i programes dedicats.

Més informació: Universitat de Lleida

L'acrònim RSS es pot referir a qualsevol dels següents formats: Really Simple Syndication (RSS 2.0), RDF Site Summary (RSS 0.9 i 1.0) o Rich Site Summary (RSS 0.91).

Tot i que els formats RSS existeixen des del març de 1999, la icona RSS no es va utilitzar àmpliament fins al 2005-2006.

A partir d'aquest format s'està desenvolupant una cadena de valor nova en el sector dels continguts que està canviant les formes de relació amb la informació tant dels professionals i empreses del sector com dels usuaris.

Bloglines, Feedster, Plazoo, Feedness, Retronimo, YourFeeds, Amazon, AllConsuming, NewsIsFree, sindic8, Blogdigger i un llarg etcètera d'empreses estan explorant noves formes d'ús i distribució de la informació.

El format RSS és una manera fàcil de mantenir-se al dia, de forma automàtica, del contingut dels llocs web del seu interès. No es tracta d'una tecnologia complexa, sinó d'un senzill format per portar la informació a l'ordinador personal. És una forma de distribuir continguts de forma automàtica a aquelles persones usuàries que accedeixen freqüentment a determinades pàgines, sense necessitat que entrin en aquestes.

Aquests continguts es distribueixen a través d'uns canals, anomenats normalment feeds, als quals la persona usuària pot subscriure's. Les aplicacions que permeten subscriure's i llegir aquests canals reben diferents noms; si més no, els més comuns són lectors de notícies, agregadors de feeds, lectors de canals, newsreaders i feed reader.

Pel que fa als avantatges, el format RSS permet estar contínuament informat de les novetats produïdes al portal de la seu electrònica, sense necessitat de facilitar dades ni adreça electrònica a ningú, de manera que l'usuari es manté anònim per al web editor. Es pot triar, de manera individual i privada, quina informació es vol rebre.

Més informació: Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC)

Aquest tipus d'arxiu és molt útil per a qualsevol lloc de notícies, fòrums, weblogs o pàgina que emeti contingut de forma continuada.

D'aquesta forma, ja no és necessari visitar la web original cada cert temps a la recerca d'actualitzacions: n'hi ha prou amb subscriure's al feed RSS, i es reben ràpidament les actualitzacions del lloc. També els últims portals web 2.0, com Google, Netvibes, MiYahoo o Live.com, permeten l'addició de canals RSS a les seves pàgines personalitzades.

La sindicació no és solament un fenomen vinculat als weblogs, encara que aquest s'ha fet més patent a causa de la popularització dels weblogs. Sempre s'han sindicat continguts i s'ha compartit tota mena d'informació en format XML.

D'aquesta forma podem oferir continguts propis perquè siguin mostrats en altres pàgines de forma integrada, la qual cosa augmenta el valor de la pàgina que mostra el contingut i també ens genera més valor, ja que normalment la sindicació enllaça amb els continguts originals.

Segons Marshall Kirkpatric, coeditor del blog sobre tecnologia ReadWriteWeb, la manca d'adopció del programari de lectura RSS per part dels consumidors i negocis és dels successos en la recent història tecnològica que pitjor parla de l'estat de la humanitat. Que un repositori personalitzat i centralitzat d'actualitzacions fetes via canals dinàmics d'informació oferts per fonts gratuïtes i fiables de publicació democràtica a tot el món hagi estat ignorat tecnològicament i reemplaçat en l'atenció popular per jocs que podreixen la ment fets en Flash a Facebook és tan depriment com la manera en què els somnis de l'educació pública es van trencar quan la promesa de la televisió es va tornar la seva realitat. [...] És terrible.

Més informació: IONOS

Quant als avantatges que té l'RSS trobem:

-Les pàgines web i blocs distribueixen a través dels canals RSS les últimes actualitzacions d'aquelles pàgines web que són del seu interès. Mitjançant RSS podràs assabentar-te de les últimes notícies.

-La decisió està del costat de l'usuari, ja que ell és qui tria a quines pàgines web subscriure i quan donar-se de baixa d'aquestes pàgines web.

-L'RSS suposa un important estalvi en el temps de navegació i recerca d'informació. Al lector RSS, l'usuari tindrà un resum dels articles per poder decidir quina informació vol llegir.

-L'RSS està lliure d'SPAM, perquè no has de donar el teu correu electrònic. Això no passa amb subscripcions per correu electrònic, en què a més de rebre notícies, podries rebre també SPAM o altra informació no desitjada. Quan estàs subscrit a les fonts RSS d'una pàgina web, no rebràs altra informació que la que es publiqui a les pàgines web que són del teu interès.

-La cancel·lació de la subscripció a la pàgina web serà ràpida i senzilla. A les subscripcions via correu electrònic, sovint el subscriptor ha d'especificar les raons per les quals vol donar-se de baixa i després de ser confirmats petició. En canvi, amb l'RSS només s'ha d'eliminar la pàgina web del lector d'RSS. És així de senzill.

-Rebre les fonts o Canals RSS de les teves pàgines web preferides és totalment gratuït. Tant els continguts com la majoria dels programes (lectors RSS) que permeten llegir les notícies RSS són totalment gratuïts.

-Tots aquests avantatges es resumeixen en: els sistemes RSS et faciliten enormement l'accés a la informació d'internet que més t'interessa i et permeten estar permanentment informat.

Més informació: Drive Meca

Per contra, també els seus desavantatges:

-No tots els lectors RSS mostren les fotos, encara que molts sí que ho fan.

-Rebre els canals RSS creen més trànsit i demanda al servidor, i per això pot fer que la connexió a Internet es torni una mica més lenta (encara que en realitat, el consum de banda dels Canals RSS és mínim).

-Atès que es tracta d'una nova tecnologia, és possible que algunes pàgines web d'interès no publiquin encara les seves notícies a través d'un canal o font RSS.

-El vocabulari que s'utilitza, especialment la terminologia especialitzada, són una mica confusos. Es tracta de termes en anglès que sovint no es tradueixen al català. A més, i atès que es tracta d'una tecnologia nova per a la majoria dels usuaris, els termes en català són una mica confusos.

Més informació: Ayuda WordPress


 Internet ha apropat comunitats de tot el món
mitjançant la comunicació instantània.

Mike Fitzpatrick

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada