dijous, 4 de novembre del 2021

ACTIC C1. IDENTITAT, SIGNATURA, CERTIFICAT DIGITAL-IDCAT

La identitat digital o identitat 2.0 és la identitat a internet d'una persona la qual és forma a través de les dades que donem a internet, ja sigui a partir de fotos, navegacions a internet o simplement per publicacions que altra gent fa sobre tu, el que ens fa veure que s'ha de vigilar molt, ja que qualsevol cosa que fas a internet es queda gravat, el que fa que es projecti una imatge sobre tu que potser no és.

Les àrees a tenir més en compte són la seguretat i la privacitat.

La identitat digital no té per què ser la mateixa que la real.

La identitat digital està composta per:

-Nom d'usuari i contrasenya

-Cerca en línia

-Data de naixement

-Historial de compra

La identitat digital acostuma a anar lligada a l'adreça de correu electrònic a un URL o el nom usuari i contrasenya.

La identitat real és bàsicament el teu nom, la teva edat el teu sexe, els teus estudis, la teva cultura, els teus gustos i preferències, en canvi la identitat digital vindria a ser tot el mateix, però publicat a internet, el que provoca que altres persones tinguin accés a les teves dades.

A les xarxes socials trobem uns usuaris anomenats trols, els quals tenen males intencions, ja que l'únic que volen fer és crear una identitat digital, normalment falsa, per parlar malament d'altres persones o marques amb la finalitat de donar una mala reputació o incomodar simplement a una certa persona. A vegades també suplanten a altres persones.

Actualment és més important la reputació de la teva identitat digital que la real, ja que ara tot va mogut per internet i per les xarxes socials. Cal seguir una sèrie d'accions:

-Revisar els permisos de la seguretat i la protecció de dades.

-Limitar la informació que donem a les xarxes socials.

-Ser respectuós/a a l'hora d'opinar o participar en un debat a Internet.

-Mirar i revisar el què es diu sobre nosaltres a Internet.

-No utilitzar les xarxes de wifi, ni pàgines webs desprotegides.

-Contrasenyes segures i anar-les canviat cada cert temps.

-Buscar el teu nom a internet per si algú ha penjat alguna cosa que no està bé o és irrespectuós.

-Creació responsable, saber bé el que es vol posar.

-Ser educat a l'hora d'interactuar amb l'altra gent.

-Prendre mesures de seguretat a l'hora de navegar.

Descarregar Identidad Digital (UOC)

Les xarxes socials estan canviant la nostra manera de comunicar-nos
i la nostra manera de percebre,
tant de manera positiva com negativa.
Cada vegada que publiqueu una foto o actualitzeu el vostre estat,
esteu contribuint a la vostra pròpia empremta digital i marca personal.

Amy Jo Martin
 
 
 
La signatura digital és un mecanisme de xifrat per autentificar informació digital.
 
El mecanisme utilitzat és la criptografia de clau pública per això aquest tipus de signatura també rep el nom de signatura digital de clau pública. S'usa també el terme signatura electrònica com a sinònim de signatura digital, tot i que la signatura electrònica inclouria també altres mecanismes per identificar l'autor d'un missatge electrònic que no són purament criptogràfics.

Hi ha tres motius per fer servir signatures digitals en les comunicacions:

-Autenticitat. Un sistema criptogràfic de clau pública permet a qualsevol enviar missatges fent servir una clau pública. La signatura permet al receptor d'un missatge estar segur que el remitent és qui diu ser. Tot i això, el receptor no pot estar completament segur que el remitent és qui diu ser, ja que el sistema criptogràfic es pot haver trencat.

-Integritat. Emissor i receptor voldran estar segurs que el missatge no s'ha alterat durant la transmissió.

-No repudiació. En un context criptogràfic, la paraula repudiació fa referència a l'acció de negar la relació amb un missatge, per exemple dient que ha estat tramès per un tercer. El receptor d'un missatge pot insistir que l'emissor adjunti una signatura per prevenir que més endavant l'emissor pugui repudiar el missatge, així, el receptor pot mostrar el missatge a un tercer i provar el seu origen.

S'han establert una sèrie de propietats necessàries que ha de complir un esquema de signatura perquè pugui ser utilitzat.
 
La validesa d'una signatura s'empara en la impossibilitat de falsificar qualsevol mena de signatura i es basa en el secret del signatari.
 
En el cas de les signatures escrites el secret està constituït per característiques de tipus grafològic inherents al signatari i per això difícils de falsificar. Per la seva banda, en el cas de les signatures digitals, el secret del signatari és el coneixement exclusiu d'una clau (secreta) usada per generar la signatura.
 
Per garantir la seguretat de les signatures digitals és necessari al seu torn que aquestes siguin:

-Úniques. Les signatures han de poder ser generades únicament pel signant i per tant infalsificable. En conclusió, la signatura depèn del signant.

-Infalsificables. Per falsificar una signatura digital l'atacant ha de resoldre problemes matemàtics d'una complexitat molt elevada, és a dir, les signatures han de ser computacionalment segures. Per tant, la signatura ha de dependre del missatge en si.

-Verificables. Les signatures han de ser fàcilment verificables pels receptors de les mateixes i, si és necessari, també pels jutges o autoritats competents.

-Innegables. El signant no ha de ser capaç de negar la seva pròpia signatura.

-Viables. Les signatures han de ser fàcils de generar per part del signant.
 
Més informació: FMNT

La signatura digital es basa en criptografia de clau pública. En aquest tipus de criptografia cada usuari té un parell de claus: una pública i una privada. La clau pública es distribueix lliurement, però la clau privada és secreta i no és deduïble a partir de la clau pública. Normalment un mecanisme de signatura digital defineix tres algorismes: un per generar la clau, un per signar i l'altre per verificar la signatura.
 
La Signatura Electrònica a Catalunya es regula per la llei 59/2003 de 19 de desembre i a Catalunya és competència de l'Agència Catalana de Certificació o CATCert, tot i que la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT) de l'estat espanyol també pot emetre certificats.

Tal com reconeix la llei, l'administració de la Generalitat de Catalunya reconeix tres tipus signatura electrònica:

-Signatura electrònica ordinària. És aquell procediment electrònic pel qual tan sols es reconeix la persona que signa, per tant qui envia el document.

-Signatura electrònica avançada. És aquell procediment electrònic que permet identificar el signant i detectar qualsevol canvi ulterior de les dades signades.

-Signatura electrònica reconeguda. És aquell procediment electrònic, semblant a l'avançat, però que és generat amb un certificat reconegut i té la mateixa validesa que la signatura manuscrita d'un document paper.

En aquest sentit, és necessari la presència d'un certificat electrònic per a fer una signatura electrònica reconeguda com pot ser el certificat idCAT que emet l'Agència Catalana de Certificació - CATCert o el DNI-electrònic que emet la FNMT, o sigui un prestador de serveis que vinculi unes dades de verificació de signatura a un signant i que confirma la seva identitat. En aquest cas, el signant és la persona que posseeix el dispositiu de creació de la signatura i que actua en nom propi o en nom d'una persona física o jurídica a la qual representa.

 
Més informació: GenCat


En l'era digital, la privadesa ha de ser una prioritat.
 
Al Gore



L'idCAT Certificat és un identificador digital que s'instal·la al vostre navegador tot garantint la vostra identitat a Internet i us permet accedir als diferents tràmits i gestions que ofereixen moltes administracions com, per exemple:

-Obtenir l'informe de vida laboral de la Seguretat Social.

-Obtenir el certificat d'antecedents penals que ofereix el Ministeri de Justícia.

-Presentar la declaració de la Renda a l'Agència Tributària (AEAT).

-Accedir a diferents Carpetes ciutadanes...

Hi ha dues formes d'obtenir l'idCAT Certificat:

Opció 1: Introduint les dades a través del formulari + Validant-les a l'Entitat de Registre

D'aquesta forma, el vostre pas per l'Entitat de Registre serà més ràpid atès que l'operador que us atendrà ja tindrà totes les dades introduïdes i només les haurà de validar. Els passos són:

-Aneu a Sol·licitud del certificat i introduïu les dades requerides per obtenir la identitat digital: nom, cognoms, document acreditatiu d'identitat i adreça electrònica.

-Un cop introduïdes, personeu-vos a qualsevol de les Entitats de Registre idCAT per tal que siguin validades.

Opció 2: Anant directament a una Entitat de Registre

Personeu-vos a qualsevol de les Entitats de Registre idCAT per tal que facin la càrrega de les dades i la seva validació. Aquest procés requerirà que passeu més temps a l'entitat de registre que l'opció 1, però el resultat serà el mateix.

Si voleu disposar d'un idCAT Mòbil, trobareu tota la informació a www.idcatmobil.cat
 
Més informació: IDCAT-Identitat Digital


És una gran cosa viure en una era digital.
És convenient; és ràpid.
Loretta Lynch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada