dijous, 18 de març del 2021

SALUT MENTAL, EL TRESOR QUE HEM DE CUIDAR I PROTEGIR

Avui, The Grandma ha continuat el seu curs d'Atenció al client en línia amb els companys i les companyes de Gavà.

Han parlat sobre Prevenció de Riscos Laborals i han fet un esment especial a un risc que, habitualment, no es parla prou: la salut mental.

Tothom té salut mental, igual que tothom té salut física. Ambdues canvien durant la nostra vida i, com el nostre cos, la nostra ment es pot sentir malament.

Els problemes de salut mental són més comuns del que es pensa. De fet, una de cada quatre persones n'experimentarem algun al llarg de la nostra vida. Els efectes són tan reals com un braç trencat, tot i que no hi hagi un guix o un cabestrell que ho demostrin.

La salut mental no és només l’absència d’un trastorn mental. L'OMS la defineix com un estat de benestar en el qual la persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma fructífera i fer una contribució a la seva comunitat.

Tenir un diagnòstic de salut mental no suposa, per tant, un impediment per portar una vida normalitzada en comunitat.

El conjunt dels trastorns mentals són la causa més freqüent de malaltia a Europa.

A Catalunya, segons dades de l'ESCA 2012, el 10,7% de la població de 15 anys i més té risc de patir un trastorn mental en el moment de l'entrevista (el 6,9% dels homes i el 14,4% de les dones).

La diferència entre homes i dones es manté en tots els grups d'edat. El percentatge de probabilitat de patir un trastorn mental s'incrementa de manera gradual a mesura que la classe social és més desfavorida i el nivell d'estudis és més baix.

Els trastorns mentals són problemes de salut que tenen un fort impacte social, sanitari, econòmic i una important repercussió en la qualitat de vida de les persones que els pateixen i les seves famílies.

Hi ha cinc factors de risc que afecten directament la nostra salut mental:

-Desigualtats socials i crisi econòmica. Les societats amb alts nivells de desigualtat tendeixen a tenir un baix nivell de cohesió social, i un risc elevat de problemes de salut mental.

-Baixa cohesió social. La falta de cohesió social debilita la salut mental. En canvi, les xarxes i el suport social milloren la salut mental.

-L'exclusió social pot ser causa i resultat de trastorns mentals. Les persones discapacitades, molts grups de minories ètniques, presos, malalts psiquiàtrics institucionalitzats i sense sostre són grups en risc d'exclusió social.  L'exclusió social incrementa el risc de discapacitat, malaltia, addiccions i aïllament social, i viceversa, donant lloc a cercles que es retroalimenten.

-Les deficients condicions de l'habitatge estan relacionades amb una disminució de la salut mental i poden afavorir el desenvolupament de trastorns de salut mental.

-Soroll i estrès són d'altres factors que predisposen a patir problemes de salut mental.

Actualment la salut mental es considera una prioritat sanitària en l'agenda política a Europa.

Més informació: CatSalut-GenCat


Els problemes de salut mental no defineixen qui som.
Són quelcom que experimentem.
Caminem sota la pluja i sentim la pluja, però, sobretot,
NO SOM LA PLUJA.

Matt Haig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada